Επιχειρήσεις

Μειώνεται ο αριθμός των ασφαλιστικών στην Ελλάδα


Το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο και οι διαρκείς έλεγχοι οδήγησαν στην μείωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια μπήκαν πολλά λουκέτα στην αγορά ενώ, και μέσα στο 2016 ο αριθμός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε στις 57 από 62 το 2015.

της Ελενας Ερμείδου

Μείωση του αριθμού επιχειρήσεων, ωστόσο επιχειρείται και στην Ευρώπη, ωστόσο μέσω διαδικασιών Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, ή και τελευταία μέσω Run Off διαδικασιών. Κύριος σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι το ξεφόρτωμα θυγατρικών επιχειρήσεων με στόχο οι ασφαλιστικές να στοχεύσουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους. Τελευταίο παράδειγμα η πώληση τριών θυγατρικών νομικής προστασίας της Ergo στην Allianz.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι δύο μεγάλες συναλλαγές που έγιναν είναι αυτή της Ergo με την ΑΤΕ Ασφαλιστική όπου η συγχώνευση της δεύτερης από την πρώτη ολοκληρώθηκε προσφάτως και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN της οποίας η ολοκλήρωση κωλυσιεργεί λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Επίσης με επιτυχία έγινε το Run Off της Αιγαίον Ασφαλιστικής.

Στην εγχώρια αγορά, σήμερα λειτουργούν περί τις 62 ασφαλιστικές, 6 Ζωής, 17 Ζημιών, 14 Μεικτές, ενώ μία Ζωής ως υποκατάστημα αλλοδαπών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, 16 Ζημιών. Τέλος λειτουργούν 3 αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί. Συνολικά είναι 7 Ζωής, 36 Ζημιών και 14 Μεικτές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ. 

Στην Ελλάδα η συμμετοχή του κλάδου ασφαλειών στο ΑΕΠ της χώρας είναι περίπου 2,2% ενώ, στο σύνολο τους οι ασφαλιστικές μοιράζονται ασφάλιστρα 3,9 δισεκ. ευρώ. Τα 1,9 δισεκ. αφορούν σε ασφαλίσεις Ζωής ήτοι το 49,2% του συνόλου ενώ, τα 2 δισεκ. ευρώ αφορούν σε ασφαλίσεις κατά Ζημιών ήτοι το 50,8% του μεριδίου.

Η ελληνική αγορά σε συνδυασμό με την βελτίωση του οικονομικού κλίματος παρουσιάζει ευκαιρίες, ωστόσο η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών παίζει ρόλο στο ύψους του κινδύνου της αγοράς και στην βιωσιμότητα της. Ερχεται ο δεύτερος γύρος των ελέγχων φερεγγυότητας που διενεργεί η ΤτΕ και πιθανά οι κάποιες ασφαλιστικές που δεν θα προετοιμαστούν καλά να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Πρώτης τάξεως, πάντως ευκαιρία για την Ελλάδα και την ανάπτυξη των ασφαλιστικών μια και το κλίμα βελτιώνεται αποτελεί ο καταστροφικό κίνδυνος αλλά και οι cyber ασφαλίσεις. Η Ελλάδα θεωρείται ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του κλάδου αυτού, αλλά χρειάζεται η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης ενώ, το κλειδί της επιτυχίας θεωρείται ο όγκος του χαρτοφυλακίου και η διασπορά του σύμφωνα με την KPMG.

Οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα καλούνται πλέον και να αναπτυχθούν και να διαχειριστούν το κίνδυνο και τα κεφάλαια τους. Σημαντική είναι και ο τρόπος που επικοινωνούν προς τους πολίτες και εν δυνάμει καταναλωτές που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να είναι επιτυχημένος.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις