Οικονομία

Μείωση της ανεργίας με αγκάθια


Στο 21,1% το ποσοστό στο Β τρίμηνο του 2017, από 23,1% το Β τρίμηνο του 2016 - Πρόβλημα οι μακροχρόνια άνεργοι και η ανεργία των νέων

Βουτιά πραγματοποίησε η ανεργία στο β’ τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκε στο 21,1%, έναντι 23,3% του Α' τριμήνου του 2017 και 23,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τη συμβολή του τουρισμού να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας σκιάζεται από την αύξηση της μερικής απασχόλησης, την υψηλή ανεργία των νέων (55,5%) και τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων (άνω του 70% επί του αριθμού των ανέργων).

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 8,8%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 8,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Κατά το Β' τρίμηνο του 2017 το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (66,1%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (22,7%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εμφανίζεται αύξηση στην απασχόληση σε όλες τις κατηγορίες.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 9,9%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,3%. Η μερική απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η προσωρινή απασχόληση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καθώς και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,7%), οι επαγγελματίες (19,4%) και οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς (11,1%).

Ποιούς πλήττει η ανεργία

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο εμφανίζεται μείωση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, και αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, εμφανίζεται μείωση στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα, στους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς και στους ειδικευμένους τεχνίτες και αύξηση σε όλα τα άλλα επαγγέλματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (43,0%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 - 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (29,0%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (84,0%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 12,0% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες, το 2,9% δηλώνει ότι έχει και δεύτερη εργασία, ενώ το 2,1% αναζητά εργασία αν και εργάζεται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις