Οικονομία

Μείωση της ανεργίας με κρυμμένους τους μισούς ανέργους!


Χαοτική είναι η διαφορά στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΔΥΠΑ

Χαοτική είναι η διαφορά στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΔΥΠΑ, με τη Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει τους μισούς από τους εγγεγραμμένους ανέργους στη ΔΥΠΑ.

Με το τρυκ αυτό, το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το φθινόπωρο του 2023, η ΕΛΣΤΑΤ είχε μειώσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%, αλλά στα τελικά στοιχεία αποδείχτηκε ότι η ανεργία ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2024 ανήλθε σε 10,2% έναντι 11,4% τον Μάρτιο του 2023 και 10,8% τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.325.848 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 115.672 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 (2,7%) και κατά 33.442 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (0,8%) και οι άνεργοι ανήλθαν σε 492.867 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.319 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 (-8,8%) και κατά 24.176 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (-4,7%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 2.966.414, σημειώνοντας μείωση κατά 95.459 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 (-3,1%) και κατά 11.608 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (-0,4%).

Λείπουν 483.506 άνεργοι

Ωστόσο συγκρίνοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (κρατικοί φορείς είναι και οι δύο), προκύπτει μια τεράστια διαφορά στον αριθμό των ανέργων. Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως οι άνεργοι ανήλθαν τον Μάρτιο σε 492.867 άτομα, ενώ η ΔΥΠΑ για τον ίδιο μήνα είχε ανακοινώσει πως στο μητρώο της οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 976.373.

Υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 483.506 ανέργων – σχεδόν οι μισοί!- οι οποίοι «σβήνονται» από την ΕΛΣΤΑΤ, και φυσικά προκύπτει αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας.

Διευκρινίζεται πως, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την ανεργία με δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει, ενώ οι άνεργοι που ανακοινώνει η ΔΥΠΑ είναι εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία της ΔΥΠΑ ως άνεργοι. Ωστόσο η διαφορά στην καταμέτρηση των ανέργων από τους δύο κρατικούς φορείς είναι τεράστια και ανεξήγητη με όρους στατιστικής.

Τι υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ

Την τεράστια διαφορά η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί αν τη δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι φταίει η «μαύρη» εργασία, υπονοώντας προφανώς ότι ο άνεργος εργάζεται κρυφά εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα, αλλά στην έρευνα μιας άλλης κρατικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, δηλώνει πως δεν είναι άνεργος!

Επίσης,  η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.

Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ, ως απασχολούμενοι και άρα όχι άνεργοι, χαρακτηρίζονται τα άτομα ηλικίας 15 έως 89 ετών τα οποία ενέπιπταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς εργάστηκαν για τουλάχιστον 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των συμβοηθούντων μελών οικογενειακής επιχείρησης.
  • Άτομα με θέση εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα τα οποία δεν εργάζονταν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς αλλά είχαν «σύνδεση» με την εργασία τους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα