Διεθνή

Μειώθηκε η παραγωγή ορυκτών καυσίμων στην Κίνα, από τα υψηλά του Μαρτίου


Μειώθηκε τον Απρίλιο η παραγωγή ορυκτών καυσίμων της Κίνας, υποχωρώντας από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα.

Παρά την πτώση από τον προηγούμενο μήνα, η παραγωγή φυσικού αερίου, αργού πετρελαίου και άνθρακα παρέμεινε αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης να δίνει έμφαση στην ασφάλεια εφοδιασμού, ακόμη και με χαμηλότερες τιμές.

  • Φυσικό αέριο: +8,1% σε ετήσια βάση (21,5 δισ. κυβικά μέτρα)
  • Αργό πετρέλαιο: +1,5% (17,7 εκατ. τόνοι)
  • Άνθρακας: +3,8% (389 εκατ. τόνοι), αν και 51 εκατ. τόνοι λιγότεροι σε σύγκριση με τον Μάρτιο

Η μείωση της παραγωγής άνθρακα προσέφερε μια ανάσα στους μεταλλωρύχους, καθώς οι τιμές έχουν βυθιστεί σε χαμηλά τετραετίας.

Εξελίξεις στον ευρύτερο ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα

  • Διυλιστήρια: Η επεξεργασία αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 1,4%, λόγω εποχικών εργασιών συντήρησης
  • Χάλυβας: Η παραγωγή έμεινε στάσιμη τον Απρίλιο· αναμένονται άμεσες περικοπές τους επόμενους μήνες, καθώς τα χαλυβουργεία συμμορφώνονται με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση της υπερπροσφοράς
  • Αλουμίνιο: Αντίθετα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,2% και κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ, καθώς οι μονάδες εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό κόστος πρώτων υλών

Στα πρωτοσέλιδα της κινεζικής οικονομίας

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε ταχύτερα του αναμενομένου τον Απρίλιο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν πιο έντονη πτώση, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Κινέζος δισεκατομμυριούχος που είχε προβλέψει σωστά την άνοδο του χρυσού και κέρδισε εντυπωσιακά, στρέφεται τώρα προς τον χαλκό, στοιχηματίζοντας σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε μια αγορά που επηρεάζεται από την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ–Κίνας.

Παρά τις κυρώσεις του Πενταγώνου, την εποπτεία του Κογκρέσου και τις εμπορικές εντάσεις, ο μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή μετοχών του 2025.

Η ενεργειακή στρατηγική της Κίνας φαίνεται να ισορροπεί ανάμεσα στην ασφάλεια εφοδιασμού και τη διαχείριση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, καθώς η χώρα παραμένει σε μεταβατική περίοδο, τόσο από βιομηχανική όσο και από γεωπολιτική σκοπιά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις