Πολιτική

Μεταμνημονιακή Ελλάδα: Το υβριδικό μοντέλο που προωθούν οι Ευρωπαίοι


Η συμφωνία για την επόμενη ημέρα, θα περιλαμβάνει ρήτρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων-μέτρων και θα βασίζεται στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο

 Ενώ η προληπτική γραμμή πίστωσης κρίνεται απορριπτέα από την Κομισιόν, ως εφαρμόσιμο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα,  στο προσκήνιο εμφανίζεται υβριδική λύση-μοντέλο, που φέρει την σφραγίδα Ευρωπαϊκής Επιτροπής-ESM και έχει την έγκριση της Γερμανίας. Το υπό εκκόλαψη σχέδιο των ευρωπαϊκών Θεσμών, περιλαμβάνει συνδυαστικά το πολυετές αναπτυξιακό πλάνο της Ελλάδας-που βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης από το ΥΠΟΙΚ-, καθώς και την ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων.

Κατοχύρωση εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων

Μέσω της ρήτρας «μη αντιστρεψιμότητας», οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί καθώς και το Βερολίνο επιδιώκουν το εξής άκρως σημαντικό γι’ αυτούς: να κατοχυρώσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος, όπως για παράδειγμα είναι η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Μέτρα τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνικό κοινοβούλιο και θα τεθούν προς εφαρμογή μετά το 2019.

Στο κεντρικό πυρήνα των μεταμνημονιακών μέτρων, εκτός του αφορολόγητου και των συντάξεων, για τα οποία οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν απαρέγκλιτη δέσμευση-μέσω της ρήτρας, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα (αλλαγές στο μοντέλο προσλήψεων γενικών διευθυντών-γενικών γραμματέας και στον τρόπο αξιολόγησης), όπως επίσης η υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κτλ.).

Το υβριδικό μοντέλο που προτάσσουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, συνεπικουρούμενοι από την Γερμανία, ως συμφωνία για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, αποτελεί επί της ουσίας τη βασική εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που το ΔΝΤ παραμείνει οριστικά εκτός ελληνικού προγράμματος. Ενδεχομένως, η διαρροή του από τις Βρυξέλλες, να αποτελεί και μέσο πίεσης προς το Ταμείο, προκριμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του, αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κεντρικός πυλώνας το ελληνικό αναπτυξιακο σχέδιο

Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου που εξυφαίνουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, είναι το πολυετές αναπτυξιακό πλάνο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και θα το παρουσιάσει επίσημα στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Το αναπτυξιακό σχέδιο, βάσει της μέχρι τώρα ενημέρωσης από το ΥΠΟΙΚ, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδιώξεις, η Ελλάδα, τουλάχιστον ως το 2022, δεν έχει ουσιαστικά περιθώρια ελιγμών και διαφοροποιήσεων. Υποχρεούται να πιάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, τακτοποιώντας παράλληλα και όλες τις παρελκόμενες δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις