Χρηστικά

Μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, με επιδότηση εισφορών 40%


 Ανοίγει εντός των ημερών η  ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και αρχίζει η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις και εργοδότες για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%.

Εντονο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από επιχειρήσεις όλων των κλάδων, ιδιαίτερα του τουρισμού, της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, όπου υπάρχουν οι περισσότερες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Τα κίνητρα είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους: Για κάθε σύμβαση μερικής απασχόλησης που μετατρέπεται σε πλήρους απασχόλησης, επιδοτείται το 40% των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη.

Ετσι η επιχείρηση μειώνει το μη μισθολογικό κόστος, ενώ ο εργαζόμενος θα έχει σημαντική αύξηση μισθού για τουλάχιστον ένα έτος.

Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις και εργοδότες που απασχολούσαν έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022 μισθωτούς με σύμβαση μερικής απασχόλησης, σε ποσοστό άνω του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

Κατά την ένταξή τους πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και η ρύθμιση να τηρείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Κατά τη διάρκεια ένταξης στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για ένα έτος από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Μετά την επιχείρηση αίτηση θα κληθεί να υποβάλει και ο εργαζόμενος που η σύμβαση του μετατρέπεται σε πλήρους απασχόλησης.

Επιχειρήσεις και εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας supportemployees.serviceis.gov.gr που θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα