Χρηστικά

Εκτακτες ενισχύσεις και "επιταγή ακρίβειας" πριν από τα Χριστούγεννα -Θα δοθούν 300 εκατ


  Η εντυπωσιακή υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στο 10μηνο και η επίτευξη μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος δίνουν στην κυβέρνηση τα περιθώρια να προχωρήσει στο σχεδιασμό πρόσθετων μέτρων στήριξης, που θα περιλαμβάνουν έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης έχουν ήδη προαναγγείλει σε δηλώσεις τους τη χορήγηση μιας ακόμα εισοδηματικής ενίσχυσης έκτακτου χαρακτήρα πριν  από τα Χριστούγεννα.

 Μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, παράγοντες του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του επιτευχθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος των 6,084 δισ. ευρώ και της αναθεωρημένης πρόβλεψης που είχε ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που είχε από καιρό λεπτομερή και ακριβέστατη εικόνα των δημοσιονομικών  επιδόσεων του 10μήνου, το θέμα των πρόσθετων μέτρων έχει ήδη συζητηθεί. Απομένει λοιπόν η εξειδίκευση τους, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος 100-200 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω “προσωπικής διαφοράς”

 Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος- “χριστουγεννιάτικου δώρου” – σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων νοικυριών χαμηλού εισοδήματος. Το “δώρο” θα είναι της τάξεως των 180-300 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του επιδοτούμενου.

Ειδικότερα, πρόκειται να δοθούν:

- Πρόσθετη ενίσχυση στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων
- 200 ευρώ σε κάθε δικαιούχο ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ
-  Από 150 ευρω σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες.

 Επιλογή αποτελεί και  η χορήγηση “επιταγής ακρίβειας”, που θα είναι ουσιαστικά μία επιδότηση καταναλωτικών δαπανών, όπως και οι προηγούμενες.

Εν πάση περιπτώσει τα μέτρα στήριξης θα είναι απολύτως στοχευμένα και θα αφορούν μικρότερο κύκλο δικαιούχων.

Μεγαλύτερος από την προηγούμενη φορά εκτιμάται ότι θα είναι ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των  100-200 ευρώ.

   

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα