Αγορές

"Μία ζέστη, μία κρύο" στις αγορές- Σε αναζήτηση ισορροπιών το ΧΑ


Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στις αγορές και το κλίμα αλλάζει καθημερινά, υπό την επίδραση των "εντυπώσεων" που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πάλι σε καθοδική κατεύθυνση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street που κατέγραψε χθες σημαντικές απώλειες. Το ΧΑ ακολουθεί με μικρότερες απώλειες και με ενδείξεις σταθεροποίησης.

Το αυξανόμενο ρίσκο βραχυχρόνιων τοποθετήσεων καθιστά επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Υποτονική συναλλακτική κίνηση, μέτριος τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση. Σε δυόμιση ώρες συναλλαγών έχουν αλλάξει χέρια μετοχές συνολικής αξίας 17,2 εκατ. ευρώ.

Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, χωρίς σημαντικές μεταβολές αποδόσεων. Οι αποδόσεις των ελληνικών υποχωρούν κατά 1-1,5 μονάδα βάσης. Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, αμετάβλητη η τιμή του συμβολαίου Ιανουαρίου για το (ευρωπαϊκό) φυσικό αέριο.

Η πανδημία παραμένει πηγή ανησυχιών και η μεταβλητότητα στις αγορές πιθανότατα θα διατηρηθεί για πολλές ακόμη ημέρες και εβδομάδες. Το ΧΑ που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισροές-εκροές ξένου χρήματος, προφανώς δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το στοίχημα είναι η παραμονή του ΓΔ στην περιοχή 773-885 μονάδων και η αποτροπή μίας ακόμη μεγάλης καθοδικής κίνησης που θα επιδείνωνε σοβαρά το ψυχολογικό κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σήμερα στα χαμηλά αυτής της περιοχής. Νωρίτερα σημείωσε υψηλό +0,30% στις 879,84 και χαμηλό -0,66% στις 871,49 μονάδες.

Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,40% στις 2.092,4 μονάδες. Κατά 0,95% υποχωρεί ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,28% και πήγε καθοδικά μέχρι -1,52%. Τώρα οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε 0,50%. Με θετικό πρόσημο Eurobank και Τρ. Ελλάδος +0,4%. Στον αντίποδα Attica Bank -4,8%, Alpha -1,2%, Εθνική και Πειραιώς -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ελάχιστες μετοχές καταγράφουν μικρά κέρδη. Motor Oil +0,8%, Coca-Cola +0,4%, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ +0,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν Σαράντης -2,3%, Lamda -1,8%, Βιοχάλκο -1,4%, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%.

Στα mid caps οριακή θετική μεταβολή (+0,2%) σημειώνουν οι Quest, Πλαίσιο και Ικτίνος. Στο κόκκινο Ικτίνος -2,8%, Παπουτσάνης και Elton -1,8%,  Cenergy και Ευρωπαϊκή Πίστη -1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης