Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εν αναμονή της συνεδρίαση της Fed. 

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε οριακές διαφοροποίήσεις, καθώς η συνεδρίαση δύο ημερών της Federal Reserve σχετικά με τη νομισματική πολιτική θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η προσοχή θα βρεθεί και στις δηλώσεις του διοικητή Τζερόμ Πάουελ, ώστε να φανούν οι προθέσεις για τις επόμενες κινήσεις της Fed

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται, ενώ παραδέχθηκε τον κίνδυνο ύφεσης, λέγοντας ότι μια γενικότερη αρνητική πορεία της οικονομίας δεν είναι αναπόφευκτη.

Αναλυτές της BlackRock τόνισαν, σήμερα, πως η Fed θα αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και θα προκαλέσει οξεία βλάβη στην ανάπτυξη προτού μετατοπιστεί. Συγκεκριμένα, αναλυτές του Ινστιτούτου Επενδύσεων του μεγαλύτερου διαχειριστή assets ανέφεραν: "Αναμένουμε περισσότερη μεταβλητότητα προσεχώς έως ότου οι κεντρικές τράπεζες διαλέξουν πλευρά στον δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού". Στο σημείωμα τονίζεται: "Πιστεύουμε ότι η Fed θα αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και θα προκαλέσει οξεία βλάβη στην ανάπτυξη προτού μετατοπιστεί". "Η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 0,75% ή περισσότερο αυτή την εβδομάδα για να περιορίσει τον πληθωρισμό", επισημαίνεται και υπογραμμίζεται πως "οι κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν μόνο μια ήπια επιβράδυνση, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι απίθανο, κατά την άποψή μας". "Αγνοούν το σκληρό συμβιβασμό με τον οποίο είναι αντιμέτωποι: να συντρίψουν την ανάπτυξη ή να ζήσουν με κάποιο πληθωρισμό", σημειώνει η BlackRock και προσθέτει ότι μια ήπια προσγείωση είναι απίθανη και η Fed θα μετατοπίσει την πολιτική της το επόμενο έτος, όταν θα έχει καταστεί σαφής πλέον ο οικονομικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων. "Η αγορά συμφωνεί. Οι προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων δείχνουν την Fed να μειώνει τα επιτόκια της το 2023", καταλήγει το σημείωμα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,990 μονάδες, με κέρδη 0.28%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,966.48 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.12%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,782.67 μονάδες, με πτώση 0.43%.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου διολίσθησε 8,30 δολ. ή 0,5%, όντας στα 1.719,10 δολ. ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού του Αυγούστου ενισχύθηκε 2 δολ. ή 2,1% και έφτασε στα 96,70 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 1,95 δολ. ή 1,9% στα 105,15 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα