Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, επηρεασμένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές αλλαγές, καθώς παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός στις Ηνωμένος Πολιτείες και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ανέβηκε 0,1%. Τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός μειώθηκε  οριακά τον Αύγουστο στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο, όπως προέβλεψαν οι αναλυτές. Ο δομικός πληθωρισμός έπεσε στο 4% από 4,3% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στο στο 4,2%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «κατά πάσα πιθανότητα» θα μειωθεί το επόμενο έτος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει μέτρα στην αντίθετη περίπτωση, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ που εκπροσωπεί τη Γερμανία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία διαμορφώθηκαν στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, σε σχέση με το 2,9% τον Ιούλιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ισπανικός δείκτης τιμών καταναλωτή, διαμορφώθηκε επίσης στο 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από το 2,9 τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, διαμορφώθηκε στο 0,7% σε ετήσια βάση, έναντι του 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι εργοδότες στη Βρετανία προσέθεσαν αριθμό ρεκόρ 241.000 εργαζομένων τον περασμένο μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων σε μισθοδοσία πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν η Βρετανία να εισέλθει για πρώτη φορά σε lockdown λόγω της COVID-19 πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ είναι αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ. Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούρια ακίνητα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος, περίπου στις 467.52 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 4,191.95 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,035.4 μονάδες, χάνοντας 0.47%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,723 μονάδες, με κέρδη 0.14%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,652.97 μονάδες, διολίσθησε 0.36%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,034 μονάδες, με άνοδο 0.42%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,780.5 μονάδες, πέφτοντας 0.40%.