Ελλάδα

Μηλαπίδης: Η νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmatch «παντρεύει» τις τοπικές ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων


Για τη νέα πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του στην Ertnews.

Όπως είπε, η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ενώ, παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή, μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει.

«Είναι μία καινούργια πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της εποχής. Η εικόνα στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, οι νέες θέσεις απασχόλησης αυξάνονται και ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, με αποτέλεσμα να έχει αντιστραφεί εντελώς το κλίμα της οικονομίας. Πλέον, από το "βρες μου μία δουλειά", που ίσχυε, πριν από κάποια χρόνια στη χώρα, έχουμε περάσει "στο βρες μου εργαζόμενους"» σημείωσε ο κ. Μηλαπίδης.

Και προσέθεσε: «Ως κυβέρνηση, επιθυμούμε σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης και, γι' αυτό, προχωράμε σε μία σειρά από ενέργειες. Χρειαζόμαστε αύξηση της απασχόλησης και το δημογραφικό είναι το νούμερο ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί, προκειμένου οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να διατηρηθούν».

Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μετά τη δημιουργία της πλατφόρμας JOBmatch, ο κ. Μηλαπίδης απάντησε τα εξής: «Η κάλυψη των θέσεων εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, που αποτελούν τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, δεν είναι θέμα πλατφόρμας, καθώς αυτό που πρέπει να προβλεφθεί, εφόσον τόσο η κερδοφορία όσο και η τουριστική περίοδος αυξάνονται, είναι οι καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται εδώ 15 ημέρες και φαίνεται ότι "παντρεύει" τις τοπικές ανάγκες των εργαζομένων με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Υπάρχει έλλειμμα σε επαγγέλματα συμπληρωματικά του τουριστικού προϊόντος και, σύντομα, περιμένουμε να δούμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ως υπουργείο Εργασίας, οφείλουμε να τηρούμε την εργασιακή και ασφαλιστική νομοθεσία, το ίδιο βέβαια και οι επιχειρήσεις. Έχουμε αρκετά χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να φροντίσουμε να δοθούν κίνητρα και δέλεαρ στους εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες να απασχοληθούν με καλύτερες απολαβές».

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφέρθηκε στο δημογραφικό, το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο αναπτυγμένος κόσμος.

Όπως τόνισε, «εργασία, ασφάλιση και οικονομία, αποτελούν μία αλυσίδα. Η υγεία της οικονομίας εξαρτάται από την υγεία του ασφαλιστικού και το αντίστροφο, καθώς, χωρίς εισφορές, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα έβαινε μειούμενο και, άρα, ελλειμματικό, γεγονός που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα.

Εκπονείται μία εθνική στρατηγική για το δημογραφικό με διάφορα μέτρα στήριξης, όπως το επίδομα γέννησης και το επίδομα μητρότητας, που δικαιούνται πλέον οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες και μπορεί να μεταβιβαστεί και στον πατέρα, οι ικανοποιητικές απολαβές, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για συμπληρωματικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία μίας σειράς συνθηκών για να νιώσει η μητέρα, που αποτελεί τη βάση της οικογένειας, την ασφάλεια να απασχοληθεί ταυτόχρονα με την ανατροφή των παιδιών της μαζί με τον πατέρα.

Η γενική κατεύθυνση, παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα στήριξης, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, αλλά και η παράταση για το πρόγραμμα "Σπίτι μου", με πολύ προνομιακούς όρους για φθηνά στεγαστικά δάνεια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΔΥΠΑ