Τράπεζες

Moody’s: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες – Παραμένουν θετικές οι προοπτικές τους


Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η διεθνής αναταραχή δεν θα επηρεάσει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω τη κερδοφορία τους

Εν μέσω της αναταραχής που έχει ξεσπάσει στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την  άρον άρον εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η Moody’s παρέχει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες. Ακολουθεί τη «γραμμή» και τις εκτιμήσεις κι άλλων φορέων, οίκων αξιολόγησης και αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό στους διεθνείς κλυδωνισμούς.

Και δεν μένει μόνο σ’ αυτή τη διαπίστωση για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της προς αυτές, διατηρώντας θετικό το outlook (προοπτικές) για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το 2023 και 2024. Ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι η ρευστότητα και η διάρθρωση της χρηματοδότησης των τραπεζών θα παραμείνουν υγιείς και η κερδοφορία θα βελτιωθεί. 

Ειδικότερα για την κερδοφορία των τραπεζών, η Moody’s επισημαίνει ότι η περαιτέρω βελτίωση θα στηριχθεί από τα υψηλότερα περιθώρια δανεισμού και την αύξηση των εταιρικών δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει, έχουν πλέον επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ). 

Σ’ ό,τι αφορά στα επίπεδα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, η Moody’s εκτιμά πως θα παραμείνουν άθικτα και θα αυξηθούν οριακά. Ο σταθμισμένος μέσος δείκτης CET1 (fully loaded) διαμορφώθηκε στο 13,5% για το σύνολο του κλάδου το 2022, όπως αναφέρει, και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 15,8% .

Η Moody’s, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα ανοίγματα που παραμένουν στα υψηλά επίπεδα της Ευρωζώνης, παρά την μεγάλη μείωση που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της, ότι παραμένουν ορισμένες ευπάθειες από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται από ευάλωτους δανειολήπτες (κυρίως από ΜμΕ και στεγαστικά δάνεια λιανικής) λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. 

Ανάπτυξη 1,8% το 2023

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης επαναδιατυπώνει την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 και 1,7% το 2024. Παράλληλα εκτιμά ότι ο κύριος άξονας στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ο τουρισμός και οι ισχυρές  επιδόσεις που αυτός θα καταγράψει και φέτος. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό το 2023-24, με την οικονομική και πιστωτική ανάπτυξη στην Ελλάδα να παραμένει υψηλότερη από άλλες χώρες της ΕΕ χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα