Χρηστικά

Μπαράζ ελέγχων στη διαδικτυακή φοροδιαφυγή από την Εφορία


Εκατοντάδες υποθέσεις e-φοροδιαφυγής μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο επίκεντρο ερευνών της νέας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ

Εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών της νέας υπηρεσίας που συγκρότησε η ΑΑΔΕ για την πάταξης της e-φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται  για «Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών» που λειτουργεί από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, υπό τη  Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙ.Ε.Σ.ΕΛ.), και μέχρι τώρα έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα.

Το νέο τμήμα της εφορίας πραγματοποιεί έρευνες στην google, Facebook στο Twitter, στο Tik Tok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας μεγάλη έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.

Στόχος είναι ο εντοπισμός επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αλλά χωρίς να εκδίδουν παραστατικά για την πώληση ή οι αποδείξεις που εκδίδουν δεν είναι νόμιμες.

Σε πολλές, δε, περιπτώσεις δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη εργασιών στην Εφορία, αλλά εμφανίζονται να λειτουργούν ως κανονική επιχείρηση.

Συνήθως δεν δηλώνουν φυσική διεύθυνση στο site που έχουν, παρά μόνο ένα τηλέφωνο, ενώ παραγγελίες δέχονται μόνο ηλεκτρονικές.

Οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους είναι χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό και έτσι εξασφαλίζουν αυξημένους τζίρους, τους οποίους φυσικά δεν δηλώνουν ποτέ.

Τα προϊόντα προέρχονται από παράνομες εισαγωγές από τρίτες χώρες τα οποία υποτίθεται προορίζονταν για επανεξαγωγή σε άλλη χώρα της ΕΕ και συνεπώς δεν έχουν χρεωθεί με ΦΠΑ, αλλά έμειναν (παράνομα) στην Ελλάδα και διοχετεύονται στο παραεμπόριο.

Το γεγονός ότι δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν είναι σημάδι νομιμότητας, καθώς οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που καταλήγουν τα χρήματα είναι άσχετοι ή βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι αποδείξεις που παραδίδουν στον πελάτη είναι πλαστές και έχουν εκδοθεί από κομπιούτερ αδήλωτο στην Εφορία ή έχουν εκδοθεί από ταμειακή μηχανή και σβήστηκαν κατόπιν, από τη μνήμη της με το ειδικό λογισμικό που κυκλοφορεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Καταγγελίες και έρευνες

Η δράση τους εντοπίζεται από καταγγελίες πολιτών, έρευνες στο διαδίκτυο, διασταυρώσεις με δεδομένα τρίτων πηγών και ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών.

Οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται τα εν λόγω κυκλώματα, αφορούν πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας, ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμημάτων, γυναικείων αξεσουάρ κλπ.

Δεν φτάνουν τα προϊόντα

Η νέα ελεγκτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ συνεργάζεται και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες διαδικτυακού Εγκλήματος, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, πίσω από αυτά τα e-shops κρύβονται και απάτες σε βάρος των καταναλωτών.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων τα οποία εμφανίζονται να πωλούν διάφορα προϊόντα σε καλές τιμές, τα οποία αγοράζουν οι καταναλωτές προπληρώνοντας με κάρτες, αλλά τα προϊόντα αυτά δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς.

Οι αρμοδιότητες

Οι αρμοδιότητες του νέου τμήματος της ΑΑΔΕ για την πάταξη της e-φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων είναι:

  • Η διενέργεια στοχευμένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης από κάθε πηγή.
  • Η ανίχνευση υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω του διαδικτύου ή του έντυπου τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών.
  • Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και μητρώου εξωχώριων (offshore) εταιρειών.
  • Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων.
  • Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα