Διεθνή

Μπαράζ ρουκετών από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ - Επίθεση και από την Χαμάς


830 Παλαιστίνιοι νεκροί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας - Το Ισραήλ βομβάρδισε το σημείο διέλευσης από τη Γάζα προς την Αίγυπτο

Αναφορές για ομοβροντία ρουκετών το απόγευμα από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απαντά με πυρά πυροβολικού σε ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον Λίβανο.

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές φατρίες. Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια περιοχή από την οποία εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Μπαράζ ρουκετών από την Χαμάς στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εξαπολύει μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά της νότιας παράκτιας ισραηλινής πόλης Ασκελόν.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, από τις ρουκέτες επλήγη ένα ξενοδοχείο στην πόλη αυτή.

Σειρήνες ηχούν εκεί και σε γειτονικές περιοχές.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, στη μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

830 Παλαιστίνιοι νεκροί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 4.250 έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού αποκλεισμένου θύλακα.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς. Από αυτές τις επιθέσεις πάνω από 1.000 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους τελευταίους προσωρινούς απολογισμούς.

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σημείο διέλευσης από τη Γάζα προς την Αίγυπτο

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την "πλήρη πολιορκία του Ισραήλ", όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως "δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο" ότι διενήργησε τις επιδρομές.

Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα "προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης". Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.

Ο σταθμός της Ράφα είχε ήδη κλείσει για λίγο χθες, Δευτέρα, το βράδυ έπειτα από έναν πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

Ενώ η Λωρίδα της Γάζας τελεί από το 2007 υπό αυστηρό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ, η Αίγυπτος --η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ-- κρατάει συνήθως ανοικτό το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα.

Πολύ λίγοι κάτοικοι της μικρής, φτωχής και υπερπληθούς περιοχής εξασφαλίζουν ωστόσο άδεια διέλευσης, η οποία χορηγείται γενικά για ιατρικούς λόγους.

Από το Σάββατο, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η ισραηλινή στρατιωτική ανταπάντηση έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.600 ανθρώπων.

Χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο πρόεδρο 'Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να προωθηθούν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός στη Γάζα.

Περισσότεροι από 187.500 Παλαιστίνιοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επισήμως η Αίγυπτος δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση στη Ράφα όμως "υψηλόβαθμες πηγές στον αιγυπτιακό μηχανισμό ασφαλείας" δήλωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών πως η χώρα θεωρεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της τη μαζική εγκατάσταση κατοίκων της Γάζας στο Σινά.

Πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησαν "ορισμένες πλευρές" που, για να "εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της [ισραηλινής] κατοχικής δύναμης" θέλουν να αναγκάσουν (τους κατοίκους της Γάζας) να επιλέξουν ανάμεσα στον θάνατο από τις ισραηλινές βόμβες ή την έξοδο από τη γη τους".

Λίγο πριν από τον δεύτερο βομβαρδισμό στη Ράφα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, καλούσε τους Παλαιστίνιους να "επαληθεύσουν αν στη Ράφα λειτουργούσε" η πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα