Οικονομία

Μπλόκο στους Ρώσους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα!


Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να ελέγχουν πριν την κατάρτιση συμβολαίων, αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη περιλαμβάνεται στους καταλόγους των κυρώσεων

Μπλόκο στις αγορές ακινήτων από Ρώσους  στην Ελλάδα επιβάλει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό real estate, καθώς οι Ρώσοι είναι από τους πιο δυναμικούς αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Ειδικότερα, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε έγγραφο στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά ορισμένων προσώπων, οντοτήτων και φορέων της Ρωσίας.

Επίσης, στον ιστότοπό της https://www.hellenic-fiu.gr,  αναφέρονται links, στα οποία μπορούν να αναζητηθεί η σχετική νομοθεσία (Κανονισμοί, αποφάσεις του Συμβουλίου κ.λπ.) και οι κατάλογοι των προσώπων, οντοτήτων και φορέων, σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ελέγξει, πριν την κατάρτιση συμβολαίου, αν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη περιλαμβάνεται στους προαναφερθέντες καταλόγους. Αν τυχόν περιλαμβάνεται, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει την Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και συγκεκριμένα την Β΄ Μονάδα αυτής.

Μάλιστα ο προέλεγχος των συμβολαίων, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέουσας επιμέλειας, που πρέπει να επιδεικνύουν κατά τις συναλλαγές και εάν διαπιστωθεί ότι αγνόησαν τις οδηγίες αντιμετωπίζουν τσουχτερά πρόστιμα, τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.   

Ανάλογα δε με το είδος των επιβληθεισών σ΄ αυτό κυρώσεων και καθ΄ υπόδειξη της Αρχής, θα προβεί στην κατάρτιση ή μη του συμβολαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο συμβολαιογράφος ακολουθεί τα κατωτέρω βήματα αναζήτησης στους προαναφερθέντες καταλόγους της ΕΕ και του ΟΗΕ, οι οποίοι σημειωτέον ενημερώνονται συνεχώς ανά διήμερο.

Στους συγκεκριμένους καταλόγους πληκτρολογούν το όνομα του προσώπου, τα στοιχεία της οντότητας ή του φορέα, που πρόκειται να συμβληθεί.

Αν το όνομα ή η επωνυμία δεν εμφανιστεί στους καταλόγους αυτούς, τότε μπορούν να προχωρήσουν στην κατάρτιση και στην υπογραφή του συμβολαίου.

Αν όμως το όνομα του προσώπου εμφανιστεί, διότι περιλαμβάνεται είτε στον έναν είτε και στους δύο εκ των καταλόγων, ήτοι στον Κατάλογο Οικονομικών Κυρώσεων-Πλατφόρμα ΕΕ (FSF) και στον Κατάλογο κυρώσεων Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, τότε πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και μπλοκάρει η όλη διαδικασία αγοράς του ακινήτου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα