Σε μπρα ντε φερ Στουρνάρα-Σάλλα εξελίσσεται η ΑΜΚ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία καλύφθηκε μόνον κατά 35,3% στη διάρκεια της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφών. Η προθεσμία παρατάθηκε ως τις 27 Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ομως το εναπομένον ποσό προς κάλυψη είναι μεγάλο και πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθεί, αν δεν συμμετάσχει η Lyktos Group του “πατριάρχη” των Ελλήνων τραπεζιτών.
Στη μάχη για την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ έχει στρατευθεί ανεπίσημα ο Διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος άσκησε την προσωπική του επιρροή για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή επιχειρηματιών. Μέχρι στιγμής κεφάλαια έχουν εισφέρει η Εθνική και η Alpha Bank καλύπτοντας τα ποσοστά τους, ο εφοπλιστής Νίκος Μουνδρέας – ο οποίος πήρε τη θέση του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ΑΜΚ – και άλλοι επιχειρηματίες με μικρότερα ποσά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τα αποτελέσματα θα φανούν τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Θα μπορέσει ο Διοικητής της ΤτΕ να κινητοποιήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να καλυφθεί η ΑΜΚ, ή θα αναγκαστεί τελικά να ανοίξει τον δρόμο στον Μιχάλη Σάλλα, ώστε να αποφύγει τη δημιουργία ενός ακόμη σοβαρού προβλήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Τα δύο σενάρια
Από την έκβαση του μπρα ντε φερ Στουρνάρα-Σάλλα θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Παγκρήτιας, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική της σύνθεση και ποιά θα είναι η περαιτέρω πορεία της.
Αν με τη συνδρομή του κεντρικού τραπεζίτη συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και ο όμιλος Σάλλα (Lyktos Group) μείνει εκτός ΑΜΚ, το ποσοστό συμμετοχής του θα περιοριστεί από 19,95% σε 9,98% και ο ρόλος του στην τράπεζα θα υποβαθμιστεί.
Ομως αυτό δεν φαίνεται αρκετά πιθανό να συμβεί. Τραπεζικοί παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην υπόθεση, βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο να κληθούν την τελευταία στιγμή ο Μιχ. Σάλλας και η Lyktos Group να “σώσουν την κατάσταση”, συμμετέχοντας ενδεχομένως και πέραν του ποσοστού που κατέχουν τώρα.
Εν τοιαύτη περιπτώσει η πλευρά Σάλλα θα βρεθεί με πλεονέκτημα και θα μπορεί να επιβάλει τους όρους της: Αρση των περιορισμών που επέβαλε η ΤτΕ και συμμετοχή της οικογένειας Σάλλα στη διοίκηση της τράπεζας.
Αυτό είναι άλλωστε το επίμαχο ζήτημα στην αντιπαράθεση των δύο τραπεζιτών, που ανάγκασε την Lyktos Group να μη συμμετάσχει στην ΑΜΚ με άσκηση δικαιωμάτων και να περιμένει τις εξελίξεις, ελπίζοντας ότι θα της δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει ανάλογο ή και μεγαλύτερο ποσοστό συμμετέχοντας ως “ειδικός επενδυτής” στην επόμενη φάση.
Το μοντέλο της Τρ. Πειραιώς
Ομως το ζητούμενο για τον Μιχ. Σάλλα δεν είναι να διατηρήσει ή να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του. Δεν ενδιαφέρεται να γίνει “κοιμώμενος μεγαλομέτοχος”, ή να περιοριστεί σε ρόλο παθητικού επενδυτή.Θέλει να ηγηθεί της Παγκρήτιας για να υλοποιήσει με τη συνδρομή ομάδας επιχειρηματιών μεγαλομετόχων ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης-μετεξέλιξής της, επαναλαμβάνοντας αυτό που επέτυχε στην Τρ. Πειραιώς – όπου μετέτρεψε μια τράπεζα 9 καταστημάτων σε ηγετική δύναμη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στις 27 Οκτωβρίου που λήγει η νέα προθεσμία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ της Παγκρήτιας, θα φανεί αν θα μπορέσει να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια.