Μια «νέα φάση» στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Αλγέρι, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου οκτώ μηνών έντασης που είχε φέρει τις δύο χώρες στο χείλος της διπλωματικής ρήξης.
«Με τον πρόεδρο (Αμπντελματζίντ) Τεμπούν εκφράσαμε την κοινή επιθυμία να εισέλθουμε σε μια νέα φάση και να ξαναχτίσουμε μια ισότιμη, ήρεμη και ειρηνική εταιρική σχέση», δήλωσε ο Μπαρό μετά τις συνομιλίες του με τον Αλγερινό πρόεδρο.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μακρόν και Τεμπούν στις 31 Μαρτίου, κατά την οποία συμφώνησαν στην επανεκκίνηση του διμερούς διαλόγου.
Ο Μπαρό υπογράμμισε ότι η Γαλλία επιθυμεί να «γυρίσει σελίδα στις εντάσεις», ανακοινώνοντας την «επαναενεργοποίηση όλων των μηχανισμών συνεργασίας» με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα. «Η ένταση δεν εξυπηρετεί ούτε τα γαλλικά ούτε τα αλγερινά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλγερινό ομόλογό του Αχμέτ Ατάφ, διάρκειας περίπου δύο ωρών, τέθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια επαναφοράς της θετικής δυναμικής που είχε προκύψει από την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αλγερία τον Αύγουστο του 2022.
Οι σχέσεις Παρισιού και Αλγερίας είχαν επιδεινωθεί από τον Ιούλιο του 2023, όταν η απόφαση της Γαλλίας να υποστηρίξει το σχέδιο αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας υπό μαροκινή κυριαρχία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλγερίου.