Αγορές

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο για το ελληνικό Δημόσιο


Στις αγορές θα βγει ξανά η Eλλάδα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, το οποίο θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034. 

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε έξι οίκους για την αναδοχή έκδοσης 10ετούς ομολόγου και συγκεκριμένα στους: Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale. 

Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.  

Στις 17 Ιανουαρίου το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 5ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 3,875%,  λήξης 15 Ιουνίου 2028 . Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 2,72%, ενώ το ύψος των προσφορών ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ (1,086 δισ. ευρω) έναντι 250 εκατ. ευρω που επεδίωκε να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος τα 10 δισ.ευρώ από τις αγορές το 2024

Ο ΟΔΔΗΧ, στη στρατηγική του ενόψει του 2024, προσβλέπει στην άντληση ποσών έως 10 δισ. ευρώ  από τις διεθνείς αγορές, από την έκδοση νέων ομολόγων. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.  Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας συνολικά 12 δισ.ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. 

Επίσης στο σχεδιασμό εδράζεται και η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ. 

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 θα είναι μία χρονιά άνετης διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 1,1% σε 2,1%.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα