Αγορές

Νέα πτώση στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον πλανήτη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο πληθωρισμός τον Μάιο στη Γερμανία έφθασε στο 7,9%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, προειδοποιώντας για συνέχεια της ανοδικής πορείας των τιμών. Οι τιμές για τον καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 7,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό - ρεκόρ από το 1973. Εκείνη την εποχή, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, είχαν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο καταναλωτής στη Γερμανία πλήρωσε τον περασμένο μήνα 38,8% περισσότερο για ενέργεια σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης είχε σχεδόν διπλάσια τιμή, ενώ το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 41% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 21,5%. Στα τρόφιμα, τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 38,7%, στο κρέας και τα προϊόντα του κατά 16,5%.

Οι αγορές προβλέπουν ότι η Fed θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική ήτοι ακόμη ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να εξετάζουν την πιθανότητα της αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης των επιτοκίων, σύμφωνα με το CNBC. Οι αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί και ότι "τρέχει" πολύ πάνω από τον στόχο της Fed στο 2%, θα μπορούσαν να επιφέρουν μια μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Επίσης δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά την αλλαγή στη στάση της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ. Ομοίως και η Goldman Sachs ανέφερε ότι αλλάζει την εκτίμησή της από μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης σε 75, επικαλούμενη το δημοσίευμα της WSJ . Μάλιστα ο οίκος προβλέπει τώρα αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ύστερα μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος 3,25% - 3,5% έως το τέλος του έτους.  Η Fitch Ratings προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3,0% έως το 4ο τρίμηνο του 2022 και στο 3,5% έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Επίσης, αναμένει, ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και κατά 50 μονάδες το 2023.  Επίσης, εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) θα αυξήσει τα επιτόκια σε 2% μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2022 και 2,5% μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023.

Επίσης, η Fitch αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2022. Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε κατά 0,6% την πρότερη εκτίμησή της, που είχε καταγραφεί στην τελευταία έκθεσή της τον Μάιο, και προέβλεπε 2,9% για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός που έχει απλωθεί σ’ όλο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας και αποτελεί μείζονα αιτία για το ψαλίδισμα των προοπτικών ανάπτυξης, σημειώνει η Fitch. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα έχουν επιτείνει τα προβλήματα στον παγκόσμιο εφοδιασμό, ενισχύοντας παράλληλα τις πληθωριστικές τάσεις. Για την Ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης εκτιμάει ότι οι καταναλωτές θα βιώσουν μεγαλύτερη επιβράδυνση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και αναθεωρεί επί τα χείρω (0,4 ποσοστιαίες μονάδες) την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2022. Αναφορικά με τις ΗΠΑ το ψαλίδισμα για τον ρυθμό ανάπτυξης από την προηγούμενη πρόβλεψη είναι της τάξεως των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων και πλέον διαμορφώνεται στο 2,9%.

Την πεποίθηση πως η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως θα επιβραδυνθεί το 2023, εξέφρασαν πηγές του OPEC και του πετρελαϊκού κλάδου στο Reuters, ενώ οι τιμές αργού και καυσίμων δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό. Η χρήση καυσίμων πιθανόν να υπερβεί τα επίπεδα του 2019, παρά το ιστορικό υψηλό των τιμών, επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2022, καθώς και του 2023. Ο OPEC θα δημοσιεύσει την πρώτη του εκτίμηση για τη ζήτηση του 2023, τον Ιούλιο και η ΙΕΑ την Τετάρτη. Εκπρόσωπος του Οργανισμού τόνισε πως περιμένουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή και λιγότερο, που αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 2%, έναντι των 3,36 εκατ. βαρελιών που αναμενόταν το 2022. "Ακόμη και αν είναι μόνο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συνεχίζει να είναι ανάπτυξη και όχι κορύφωση", είπε σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Παράλληλα, ο OPEC παρακολουθεί για ενδείξεις ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα οδηγήσουν σε καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου. Εκπρόσωποι του υπογράμμισαν πως η καταστροφή της ζήτησης είναι πιθανό να επηρεάσει τη χρήση πετρελαίου τους επόμενους μήνες και πρόσθεσαν πως υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ακόμη στις ΗΠΑ. Υψηλόβαθμη πηγή του πετρελαϊκού  κλάδου, που δεν συνδέεται με την ΙΕΑ ή τον OPEC, τόνισε ότι αναμένει χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης το 2023, υποστηρίζοντας πως οι αρχικές του εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή λιγότερα, από τα 2,6 εκατ. βαρέλια το 2022. "Το αργό στα 120 δολάρια το βαρέλι, προκαλεί καταστροφή της ζήτησης. Συμβαίνει ήδη", είπε.

Βελτιωμένο παρουσιάζεται το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει σε αρνητικό επίπεδο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις -28 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) την Τρίτη. Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 8,9 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -27,6 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ευρωζώνη βελτιώθηκε κατά 1,5 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -28 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 8,6 μονάδες, φτάνοντας στις -26,4 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 407.65 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.18%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,475.45 μονάδες, με πτώση 0.77%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις  7,186.63 μονάδες, πέφτοντας 0.27%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,304.78 μονάδες, με βουτιά 0.91%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,949.84 μονάδες, διολίσθησε 1.2%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,849 μονάδες, με απώλειες 0.31%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,070.84 μονάδες, χάνοντας 1.37%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα