Ελλάδα

Νέες καταγγελίες για τη δράση του αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο που παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικα παιδιά


Απειλές δέχθηκαν οι συγγενείς των παιδιών που προέβησαν στις καταγγελίες

Συνεχίζονται οι συγκλονιστικές καταγγελίες για τη δράση του 50χρονου αρχαιοφύλακα από τη Νίσυρο, ο οποίος κατηγορείται ότι έδειξε πορνογραφικό υλικό σε 10χρονο γιο μετανάστη. Σύμφωνα με τους συγγενείς των άλλων 6 θυμάτων ο αρχαιοφύλακας παρενουχλούσε σεξουαλικά διάφορα παιδιά σε συστηματική βάση και φαίνεται να έχει γερές πλάτες σε ανώτερα κλιμάκια εξουσίας.

Όπως αναφέρει το avgi.gr, ο 10χρονος ήταν ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του για τις καταγγελλόμενες δραστηριότητες του 50χρονου αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο. Ακολούθησαν άλλες έξι επίσημες καταγγελίες από παιδιά και γονείς και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Συγγενείς των θυμάτων αναφέρουν ότι ο αρχαιοφύλακας έδειχνε πορνογραφικό υλικό, κυκλοφορούσε γυμνός μπροστά στα παιδιά και έδινε προφυλακτικά και έδειχνε sex toys στα παιδιά αλλά και ότι υπάρχουν άτομα που κάλυπταν την δράση του.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2021, περίοδο που είχε ξεσπάσει ήδη το σκάνδαλο Λιγνάδη, είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τη συμπεριφορά του αρχαιοφύλακα, χωρίς ωστόσο να έχει ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία μητέρας ανηλίκου στο MEGA:

«Το δικό μου το παιδί ήρθε τη Δευτέρα το απόγευμα, είχε πάρει ήδη το θέμα διάσταση, οπότε λέει "θέλω να σας μιλήσω, αφορά και εμένα". Ανεβαίνει στο δωμάτιο, κατεβαίνει και μας δείχνει κάποια προφυλακτικά. Του λέμε "τι είναι αυτά;". Είναι παίκτης στην ομάδα ο γιος μου, 14,5 στην ηλικία και στον τελευταίο αγώνα που είχανε, τον είχε προσελκύσει στο λιμάνι της Ρόδου και του τα έδωσε. Μας ανέφερε ότι τον έχει καλέσει σπίτι του. Του έχει δείξει όλα αυτά τα παιχνίδια που έχει, του έκανε πρόταση να πάει να τα δοκιμάσει. Του έβρισκε συχνά δικαιολογία να πάει, δήθεν "έλα να σου δώσω κάτι" και πήγαινε και τελικά του έδινε προφυλακτικά. Από πέρυσι το καλοκαίρι γίνεται όλη αυτή η ιστορία με όλη την παρέα των παιδιών, γιατί σήμερα θα καταθέσουν πάνω από εφτά παιδάκια».

«Δεν είχα καμία εικόνα. Το μόνο που είχε συμβεί πέρυσι λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία, ήταν κάποια παιδιά, τα οποία ήθελε να τα πάρει μονοήμερη εκδρομή αυτός. Ήταν ατσαλάκωτος, ήταν ο άνθρωπος ο υπέροχος, ο καλοσυνάτος. Έβγαζε κάτι πονηρό. Εγώ τον θεωρούσα γλοιώδη. Δεν ήταν το παιδί μου μέσα στα παιδιά με τις ουσίες. Ο δικός μου ήταν μόνο με τα σεξουαλικά αντικείμενα. Έχει δώσει σε κάποια παιδιά από την παρέα. Μας είπε το δικό μας το παιδί ότι είχε και κάμερες στην τουαλέτα. Επίσης, ότι το είχε κάνει τύπου ερωτική φωλίτσα. Δηλαδή έλεγε στα παιδιά ”φέρτε το κορίτσι σας, θα σας δώσω το κλειδί". Υπάρχουν άνθρωποι που τον βοηθάνε και τον καλύπτουν, που έχουν κρύψει τα αντικείμενά του. Κυριακή και Δευτέρα τον είχαν στα σπίτια τους. Έβγαιναν οι ίδιοι και μας έλεγαν "θα δείτε τι θα πάθετε. Ο … έχει πλάτες. Δεν ξέρετε τι κρύβεται από πίσω του. Θα σας ρημάξουμε”», συμπληρώνει.

Άλλη συγγενής άλλου θύματος, τονίζει:

«Εγώ σαν συγγενής του θύματος, όταν έμαθα ό,τι γινόταν, είχα μπει σε ένα σοκ, ως γνωστόν η οικογένειά μας έχει μεγάλες επιπτώσεις και οι οικογένειες που βγήκαν να μιλήσουν. Πρέπει να είμαστε όλοι δυνατοί και ενωμένοι. Ο συγγενής μου είναι ένα μικρό παιδί και έχει αρχίσει να είναι απόμακρος, να μη θέλει να μιλήσει, να φοβάται. Άλλαξε εντελώς η συμπεριφορά του μετά από ό,τι μάθαμε. Μας είπε ότι όχι μόνο έδειχνε πορνογραφικό υλικό, αλλά κυκλοφορούσε και στο σπίτι γυμνός και έδειχνε και τα sex toys μαζί με βίντεο. Όταν προσπάθησε να τον αγγίξει, ο συγγενής μου σηκώθηκε και έφυγε και δεν ξαναμίλησε ποτέ γι’ αυτό και τώρα που ήρθαν όλα στη φόρα, επειδή ξεφοβήθηκε, μας τα είπε όλα. Είναι αγόρι 13 ετών».

«Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό ή δεν έδιναν σημασία. Περιμένουμε τα παιδιά να μας πουν τι έγινε. Έχω ακούσει από διάφορους ανθρώπους ότι υπήρχαν πολλές βοήθειες για αυτόν τον κατηγορούμενο ο οποίος δεν αξίζει να είναι έξω. Ασχολούμαστε μόνο με το τι θα κάνουμε για να μπει στη φυλακή. Είμαστε όλοι ενωμένοι», συμπληρώνει.

Δικογραφία για  προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Σε βάρος του αρχαιοφύλακα σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές.

Αναστολή καθηκόντων 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων. »

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις