Πολιτική

Νίκη του δικομματισμού στην Ισπανία, δεν αλλάζουν ευρωπαϊκές ισορροπίες


Δύσκολη η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος, θα παραταθεί η αβεβαιότητα, Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες, απογοήτευση στο Μαξίμου

Αυτό που φοβόντουσαν οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές δυνάμεις απεφεύχθη στην Ισπανία και η ΕΕ μπορεί να εστιάσει απερίσπαστη στην διαχείριση του Brexit.  Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις - ακόμη και τα exit polls: Οι "αριστερόστροφοι" Podemos που εναντιώνονται στις γερμανικής εμπνεύσεως "συνταγές" σταθεροποίησης αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα και δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ομως η Ισπανία φαίνεται ότι θα παραμείνει πηγή ανησυχιών και εστία αβεβαιότητας, καθώς από τις κάλπες αναδεινύεται ρευστό πολιτικό σκηνικό. Κοινοβουλευτική αυτοδυναμία δεν υπάρχει και η χώρα μπαίνει σε μακρά περίοδο πολιτικών διεργασιών, με ζητούμενο την επίτευξη συναινέσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος.

Με βάση την κατανομή εδρών που προέκυψε, κυβέρνηση που θα διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να σχηματισθεί πλέον μόνο εάν συνεργασθούν το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό, σε μία προσπάθεια αναβίωσης του δικομματισμού.  Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να συνεργασθούν τρία κόμματα.  

Η αβεβαιότητα και η κινδυνολογία με το Brexit φαίνεται ότι ευνόησε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το οποίο όχι μόνο διατήρησε την πρώτη θέση, αλλά αύξησε και την κοινουλευτική του δύναμη, αφαιρώντας ψήφους και έδρες από το νεοπαγές κόμμα Ciudadanos ("Πολίτες"), αντίστοιχο του ελληνικού "Ποταμιού". 

Το μπλοκ της αμφισβήτησης

Το αποτέλεσμα ικανοποιεί τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που ανησυχούσαν ότι με την άνοδο των αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία θα ενισχυόταν το μπλοκ των "αμφισβητιών" στους κόλπους της ευρωζώνης, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυρίαρχη πολιτική  λιτότητας.

Αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη για τις αγορές,  που δεν θα ήθελαν επ' ουδενί να δουν να αναδύεται μία ακόμη πηγή αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης,  πριν συνέλθουν από το σοκ του Brexit.

Δεν ικανοποιεί πάντως την ελληνική κυβέρνηση, τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν επενδύσει πολλές ελπίδες στην προοτική  ανάδειξης των Podemos σε πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη και στα σενάρια διαμόρφωσης ευρωπαϊκών συμμαχιών.

Τα αποτελέσματα της κάλπης

Οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls διαψεύσθηκαν. Το μεγάλο στοίχημα  της αναμέτρησης ήταν αν οι Podemos (σε συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά) θα έκλεβαν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές. 

Παρά τα εσωτερικά του προβλήματα το Σοσιαλιστικό Κόμμα άντεξε και επικεφαλής του Πέδρο Σάντσεθ ίσως γλιτώσει την καρέκλα του. Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης οι Ciudadanos, που είδαν την εκλογική και την κοινοβουλευτική τους δύναμη να συρρικνώνεται.

Με καταμετρημένο το 99,4% των ψήφων, τα ποσοστά των κομμάτων και η κατανομή εδρών διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που είχαν πάρει τα κόμματα στις εκλογές του Δεκεμβρίου):

Λαϊκό Κόμμα..........33,03%....... 137  (123)

Σοσιαλιστικό..........22,67%..... ... 85    (90)

Unidos Podemos....21,10%........ 71    (69 +2)

Ciudadanos............13,05%....... 32    (40)

Αλλοι***................................. 25     (26)

*** Στους "άλλους" που συγκεντρώνουν συνολικά  25 έδρες, περιλαμβάνονται  περιφερειακά κόμματα και αυτονομιστικά κινήματα της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων, των Καναρίων Νήσων κλπ. Οι σχηματισμοί αυτοί  αποκλείεται εκ προοιμίου να στηρίξουν κυβερνήσεις συνεργασίας όπου θα μετέχει το Λαϊκό Κόμμα.

Για την επίτευξη αυτοδυναμίας στο κοινοβούλιο απαιτούνται 176 έδρες (επί συνόλου 350).

Τα σενάρια για κυβερνητικό σχήμα

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Επισημαίνεται ότι με το ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία. 

Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι κανένα δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με το Λαίκό Κόμμα, το οποίο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο  σκανδάλου, με πρωταγωνιθστή τον υπουργό Εσωτερικών.

Μένει να φανεί αν ο Ραχόι θα επιδιώξει αυτή τη φορά να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -την προηγούμενη φορά αρνήθηκε, καθώς "δεν έβγαιναν τα κουκιά|.

Αν αρνηθεί και η εντολή περάσει και πάλι στον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, θα είναι ενδιαφέρον αν θα επιδιώξει συνεργασία μόνο με τους Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ή θα επιμείνει και πάλι να κρατήσει στο κάδρο και τους συρρικνωμένους πλέον Ciudadanos.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μπαίνει και πάλι σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων που ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις