Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Δραματική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, για το προσφυγικό, μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Το βαρύ τίμημα των 28 νεκρών, που δεν είναι το πρώτο που πληρώνει η Τουρκία, φαίνεται ότι θα είναι όμως το καταλυτικό για τη χερσαία επέμβαση σε συριακό έδαφος και την οικοδόμηση ζώνης ασφαλείας στη Συριακή μεθόριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται  διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει

Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει χρηματοδότηση της Τουρκίας με τουλάχιστον 3 δισ. χωρίς να μπορεί να πιέσει για την άμεση συμμόρφωση της Άγκυρας στους όρους.

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.

Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ήδη ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξέφρασε τη συμπόνια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε ανοιχτά στήριξη στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κοντά σε αυτή την τοποθέτηση κινείται και η ευρωπαϊκή αντίδραση, με τις Βρυξέλλες να αδυνατούν τώρα να εμποδίσουν την άμεση χερσαία εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, άρα αποδεχόμενες ντε φάκτο τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας επί συριακού εδαφούς.

2)Κλονίζεται και πάλι η κυβερνητική συνοχή από τα μέτρα που έρχονται στη Βουλή. Παρότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει στείλει πολλές φορές αυστηρό μήνυμα προς διάφορες αποδέκτες και κυρίως προς τους βουλευτές του ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές και η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, οι φωνές πληθαίνουν και ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις. Στις αντιδράσεις έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη, η οποία εξόργισε τον ΑλέξηΤσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ενημερώθηκε αμέσως. 

Ο κ. Σγουρίδης ποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τους αγρότες, εξισώνοντας τη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα με αυτές των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Η συγκεκριμένη αναφορά-ταύτιση του κ. Σγουρίδη φέρεται να εξόργισε τον πρωθυπουργό ο οποίος την πληροφορήθηκε την ώρα της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υφυπουργό και βουλευτή Επικρατείας των ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να κάνει δεκτή την παραίτηση Σγουρίδη.

Οι δηλώσεις Σγουρίδη προκάλεσαν την οργή του Μαξίμου αλλά και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε επικοινωνία του με κυβερνητικά στελέχη συμφώνησε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δημιουργούν σοβαρό ζήτημα. Το σενάριο αποπομπής του κ. Σγουρίδη παραμένει το πλέον πιθανό, παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής» (σ.σ. την Παρασκευή).

3)Μετακινήθηκε ξαφνικά από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο επί σειρά ετών επικεφαλής της, υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μια απόφαση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και ερωτημάτων. Ο κ. Σφακιανάκης παρέμεινε στην θέση του υποστράτηγου, ωστόσο μετακινήθηκε στον κλάδο ανθρώπινου δυναμικού του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ο ίδιος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από την μετακίνησή του, καθώς έχει συνδέσει για πολλά χρόνια το όνομά του με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε με κατεπείγον σήμα που υπογράφεται από τον νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έγινε δέκτης αιτημάτων για ανάκληση της απόφασης, καθώς ο Μανώλης Σφακιανάκης ήταν εκείνος που έστησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και είχε σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του.

4)Μέχρι τις αρχές Μαρτίου και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxis που θα υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου 6 εκατ.φορολογουμένων.

Για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις που θα προβλέπουν:

-Το νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τέλος Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει φέτος να αρχίσει να εισπράττει νωρίτερα το φόρο εισοδήματος ξεκινώντας από τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Μάλιστα σύμφωνα με το σχέδιο θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τον φόρο σε μηνιαίες δόσεις με τα σενάρια να προβλέπουν την καταβολή σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις.

-Αλλαγές στα τεκμήρια για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

5)Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένουν οι αγρότες μετά το αίτημα που υπέβαλαν την Τρίτη και μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο από τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις. Χθες στα Τέμπη οι αγρότες τοποθέτησαν εγκάρσια τρακτέρ σε όλο το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην περνάει πλέον τίποτα, ούτε και αυτοκίνητα που κινούνται στις γύρω περιοχές, για τη μετακίνηση των οποίων έδειχναν σχετική ελαστικότητα. Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις ακόμη και για αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και της γέφυρας στο δρόμο του Στομίου, από όπου τώρα εξυπηρετείται η κυκλοφορία δια του παραλιακού άξονα του νομού. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να επισκεφθούν τα Τέμπη και οι κτηνοτρόφοι.

6)Έκρηξη κατέστρεψε τμήμα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζεται μια τουρκική πολιτιστική ένωση σε προάστιο της Στοκχόλμης χθες βράδυ, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς, είπε η αστυνομία. Η αστυνομία δήλωσε ότι έχουν σταλεί τεχνικοί για να εξετάσουν τα αίτια της έκρηξης. Το κέντρο βρισκόταν στο υπόγειο ενός κτιρίου στην Φίτγια, στην νοτιοδυτική Στοκχόλμη.

7)Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην τουρκική πρωτεύουσα, την ώρα που στρατιωτικά λεωφορεία, γεμάτα προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, περίμεναν σε φανάρι κοντά στο Κοινοβούλιο, σε κυβερνητικά κτίρια και στο γενικό επιτελείο της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, απέδωσε την έκρηξη σε τρομοκρατική ενέργεια και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι επρόκειτο για μία πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση, τονίζοντας ότι παραμένει άγνωστο ποιοι την πραγματοποιήσαν.

8)Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, Vitaly Churkin, απέστειλε έγγραφο  στον ΟΗΕ με το οποίο επιτίθεται κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι εκπαιδεύει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο για να πολεμούν στη Συρία, αλλά και για μια πιθανή μεταφορά τους σε ρωσικά εδάφη.

Ο Vitaly Churkin στην επιστολή του αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ISIL (Ισλαμικό Κράτος) έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο στην Αττάλεια της Τουρκίας προκειμένου να υποδέχεται άτομα που έχουν καταφθάσει εκεί από κράτη της μετά Σοβιετικής Ενωσης εποχής, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον πόλεμο της Συρίας και πιθανόν να μεταφερθούν σε ρωσικά εδάφη», αναφέρει η επιστολή που αναρτήθηκε στο σύστημα δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών. 

9)Η Κίνα επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει αναφορές των ΜΜΕ, πως έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους σε διαφιλονικούμενο νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, με τον υπ. Εξωτερικών της χώρας, Ουάνγκ Γι, να κατηγορεί τα δυτικά Μέσα ότι υπερβάλλουν, ενώ θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα δημόσια αγαθά και στις υπηρεσίες που παρέχει η ανάπτυξη των ναυτικών διεκδικήσεων του Πεκίνου.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πολύ σοβαρές διαβουλεύσεις με τους Κινέζους για ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή, επαναλαμβάνοντας την άποψη της Ουάσιγκτον πως η Νότια Σινική Θάλασσα πρέπει να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη.

10)Επίθεση με στόχο τον πρωτοπόρο της κούρσας για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι εκτιμά πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκλεγεί πρόεδρος.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ δεν θα γίνει πρόεδρος. Ο λόγος της πεποίθησής μου αυτής είναι ότι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον αμερικανικό λαό και πιστεύω ότι συνειδητοποιούν ότι η προεδρία είναι σοβαρή δουλειά. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την τηλεόραση ή τις εκπομπές τύπου ριάλιτι. Δεν είναι προώθηση προϊόντων, ούτε και μάρκετινγκ. Είναι σκληρή δουλειά», είπε ο κ. Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καλιφόρνια.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις