Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Κατάργηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ανακύκλωση στο 52% των παραγόμενων αποβλήτων με ευθύνη των δήμων, 4-6 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και 4 μονάδες κομποστοποίησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια στην Αττική, τον οποίο έχει καταρτήσει και προωθεί η Ρένα Δούρου. Το επενδυτικό κόστος προϋπολογίζεται σε 408 εκατ. ευρώ. Βασικά σημεία του καινούργιου μοντέλου αποκαλύπτει σήμερα το Sofokleousin.gr. 

Μονάδες επεξεργασίας αναμένεται να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Σχιστό, στο Γραμματικό, στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή, πιθανώς στον Ελαιώνα και σε ακόμη μια περιοχή της Αθήνας που μένει να προσδιοριστεί. Στη νότια Αττική ο χώρος θα προκύψει από μελέτη που θα παραγγελθεί μεταξύ των δήμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.  

Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο στον Ελαιώνα είναι παραχωρημένο από τον Ενιαίο Διαβαθμικό Σύνδεσμο Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στο δήμο Αθηναίων, ο οποίος όμως δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στο ενδεχόμενο λειτουργίας εκεί μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων δυναμικότητας μέχρι 120 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως. Παράλληλα προβλέπεται η επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ έως και τους 400 χιλ. τόνους ετησίως. Η συνολική δυναμικότητα των υπόλοιπων νέων μονάδων υπολογίζεται έως 600 χιλιάδες τόνους ετησίως. 

Το Σχιστό, όπως και κάθε σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, μετατρέπεται σε μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων κοντά στην πηγή παραγωγής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τους όμορους δήμους του Πειραιά. 

Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται στην πυραμίδα διαχείρισης απορριμμάτων που επιβάλει ο νόμος 4042/12: Κατά προτεραιότητα πρόληψη,  επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση,  ενεργειακή αξιοποίηση και ταφή. 

Επίσης, με την κατάργηση των ΣΔΙΤ επιχειρείται η μετάβαση από ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης, σε ποσότητες και χώρους, σε ένα αποκεντρωμένο μοντέλο που προβλέπει πολύ περισσότερες μονάδες, μικρότερου φορτίου, που διέπονται από την αρχή της εγγύτητας στις περιοχές όπου παράγονται απορρίμματα. 

Κομβικής σημασίας για το νέο ΠΕΣΔΑ είναι τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων που έρχονται να κουμπώσουν πάνω στον περιφερειακό σχεδιασμό και να καταδείξουν με ποιο τρόπο η εκάστοτε περιοχή διαχειρίζεται τα σκουπίδια που παράγονται στα όριά της. 

2)Επανέρχονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων μετά το απαγορευτικό λόγω των capital controls. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέο κύκλο πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στην εφορία, επιχειρώντας να αυξήσει τις εισπράξεις και να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συγκεκριμένα, η ΓΓΔΕ βγάζει στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα, σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.  

Σύμφωνα με τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ ενώ ακολουθεί στις 13 Απριλίου, στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ένα διαμέρισμα 66 τ.μ στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

3)Την ίδια ώρα που οι Θεσμοί ζητούν περιορισμό των προσλήψεων και, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το διορισμό συγγενών και φίλων, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, με διάταξη του νομοσχεδίου για την δημόσια διοίκηση που έχει κατατεθεί στην βουλή και έχει διαφημιστεί ως νόμος για την αποκομματικοποίηση του κράτους.

Στο σχέδιο νόμου για την επιλογή των προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θα υποχρεούνται στο μέλλον να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των συμβασιούχων που απευθύνονται στην δικαιοσύνη ζητώντας την μονιμοποίηση τους επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

4)Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και θέλει να αποφύγει μια νέα κρίση ρευστότητας. Ως εκ τούτου επείγεται να κλείσει την αξιολόγηση και να εκταμιεύσει τη δόση το συντομότερο δυνατόν. Στόχος ήταν να κλείσει στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Πλην όμως, κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ουτοπικό.

Όπως γράφει «Το Βήμα της Κυριακής», η διαπραγμάτευση πάει «πακέτο», δηλαδή αξιολόγηση και ρύθμιση χρέους συνδέονται με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και στο Δημοσιονομικό. Άλλωστε όλα αυτά είναι παράγοντες της ίδιας εξίσωσης. Οι πιστωτές εργάζονται για την επίλυση της εξίσωσης χωρίς την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. ΔΝΤ και ESM κατά κύριο λόγο ανταλλάσσουν προτάσεις, στοιχεία και πληροφορίες για το πώς μπορεί να υπάρξει μια λύση που να είναι κοινά αποδεκτή. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά και αντίθετα με ότι λένε τα κυβερνητικά στελέχη, η λύση θα έλθει στα αγγλικά, για παρατηρήσεις από την ελληνική πλευρά και τυχόν επί μέρους βελτιώσεις, χωρίς όμως να αλλάζει το πνεύμα της συμφωνίας. Άλλωστε, όπως σημειώνουν κοινοτικοί κύκλοι, ποτέ οι πιστωτές δεν μιλάνε με τις πτωχευμένες εταιρείες προτού συμφωνήσουν μεταξύ τους.

5)Σε συγκεκριμένες επίσημες πηγές πληροφόρησης πρέπει να απευθύνονται όσοι θέλουν να ενταχθούν στις τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας. Επίσης το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου (ιστοσελίδα), www.ependyseis.gr

6)Εντός ολίγων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν από τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών. 

Εδώ και καιρό το Ιράν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του τεχνολογικά πιο προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αλλά δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις την περίοδο αυτή για το θέμα αυτό. 

7)Ευρωπαίοι υπουργοί εξαπολύουν απειλές κατά της Ελλάδας για το ζήτημα των προσφύγων με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, που με δήλωσή του στα Νέα, λέει: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»! 

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της χώρας μας με τα Σκόπια και για το ότι θεωρεί ότι θα στείλει το «κατάλληλο» μήνυμα στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν πως το πέρασμα δεν είναι ανοιχτό και έτσι θα περιοριστούν, λέει, οι προσφυγικές ροές. Μόνο αν κλείσουμε κάποια σύνορα θα μειώσουμε τις ροές, ισχυρίζεται ο κύριος Κουρτς, που επιμένει πως οι πρόσφυγες δεν θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη εάν ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος...

8)Περισσότεροι από έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Κυριακή το βράδυ, όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός κινηματογράφου στο Βαγιαδολίδ, στη βόρεια Ισπανία.

Συγκεκριμένα, μία γυναίκα και ένα παιδί δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες μέσα στην αίθουσα του κινηματογράφου που στεγάζεται σε ένα εμπορικό κέντρο. Ωστόσο η κατάστασή τους δεν κρίθηκε κρίσιμη και στην συνέχεια του επετράπη να γυρίσουν σπίτι τους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις τραυματίες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία. Όλοι τους πάντως φέρουν μόνο ελαφρά τραύματα.

9)Τη ζωή τους έχασαν τρία μέλη του στρατού της Νότιας Κορέας που επέβαιναν σε ελικόπτερο, όταν αυτό συνετρίβη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης σήμερα. 

Πρόκειται για μονοκινητήριο στρατιωτικό ελικόπτερο UH-1H Iroquois (Huey), που έπεσε στην πόλη Τσουντσόν, σε απόσταση 110 χλμ. από την πρωτεύουσα Σεούλ. Επιτροπή αξιωματικών του νοτιοκορεατικού στρατού, διερευνά τα αίτια της συντριβής.

10)Πέντε Παλαιστίνιοι, μεταξύ των και δύο έφηβοι, σκοτώθηκαν συνολικά την Κυριακή από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σε διαφορετικά επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό του Ισραήλ.

Δύο Παλαιστίνιοι άνδρες σκοτώθηκαν όταν άνοιξαν πυρ κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν αμέσως στα πυρά, σκοτώνοντάς τους, σύμφωνα με την αστυνομία.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο νεαρούς Παλαιστίνιους οι οποίοι πέταγαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και αφού ένας από τους δύο άρχισε να πυροβολεί τους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις