Σχέδιο-λύση για χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου που είναι εγκλωβισμένοι σε μια άκρως δυσμενή συνθήκη εδώ και αρκετά χρόνια φέρνει το οικονομικό επιτελείο. Μιλώντας χθες στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τους εν λόγω δανειολήπτες που αναμένεται να κατατεθεί εντός Μαρτίου.
Πρόκειται για μια πολιτική λύση που προσδοκούσαν χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς ο δικαστικός αγώνας-μέσω της κατάθεσης ομαδικών αγωγών- που έκαναν κατά των τραπεζών, δεν έφερε τα επιθυμητά γι’ αυτούς αποτελέσματα. Το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το Sin, βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες, οι οποίες δείχνουν διάθεση να βάλουν «νερό στο κρασί» τους και να προκύψει μια οριστική λύση.
Το βασικό σενάριο που προβλέπεται στο υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνει κούρεμα της υπερβάλλουσας οφειλής λόγω ισοτιμίας, προσαύξηση με βάση τη διαφορά του επιτοκίου ελβετικού φράγκου από το αντίστοιχο του ευρώ και υπογραφή νέας σύμβασης σε ευρώ για την αναχρηματοδότηση της εναπομένουσας οφειλής.
Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει πως το κούρεμα θα είναι ανάλογο της αύξησης που έχει επιφέρει η αλλαγή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου – ευρώ, ήτοι από 1 ευρώ – 1,60 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ – 0,94 ελβετικό φράγκο.
Κατόπιν και μετά το ψαλίδι στην οφειλή λόγω ισοτιμίας, θα ακολουθεί πρόταση από την τράπεζα για χρηματοδότηση του υπολοίπου της οφειλής, κλείνοντας το δάνειο και προτείνοντας νέα δανειακή σύμβαση σε ευρώ. Οι τόκοι θα υπολογιστούν με βάση το Euribor αντί για το LIBOR ή το SARON, τα οποία ισχύουν για το ελβετικό φράγκο.
Οι όροι των νέων δανείων θα ποικίλλουν ανάλογα με το πιστωτικό προφίλ και τις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη. Αξίζει να τονιστεί, ωστόσο, ότι η προτεινομένη λύση δεν θα αφορά σε όσους έχουν αποπληρώσει ή αποδεχθεί παλαιότερες ρυθμίσεις.
Τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες
Το πρόβλημα με τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου είναι ευρωπαϊκό και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος πώς το διαχειρίστηκαν άλλες χώρες. Για παράδειγμα στη Γαλλία, η BNP Paribas συμφώνησε με τους δανειολήπτες, μέσω της καταναλωτικής οργάνωσης που τους εκπροσωπούσε, ώστε να τους αποζημιώσει. Σε Ουγγαρία και Πολωνία υπήρξαν κυβερνητικές παρεμβάσεις για τους δανειολήπτες, ενώ στη Βουλγαρία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας κήρυξε άκυρα τα συμβόλαια για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να επιστρέψουν όλους τους τόκους και τα τέλη στους πελάτες τους που έχουν εξοφλήσει το χρέος.