Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει την κυβέρνηση, η δεξιά πτέρυγα να αλλάξει το κόμμα


Στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά ζητούν Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης - Αλλάζει πρόσωπα, "ψάχνεται" για την πολιτική κατεύθυνση ο Μητσοτάκης

Το φάρμακο δια πάσαν κυβερνητική νόσο είθισται να είναι ο ανασχηματισμός. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας που έγινε αποδέκτρια ενός ηχηρού μηνύματος αποδοκιμασίας στις ευρωεκλογές, η σεναριολογία αναφορικά με επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, «φούντωσε» ξανά από χθες το βράδυ.

Ταυτόχρονα αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση εντός της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική κατεύθυνση και τη στρατηγική επιλογή ταυτότητας που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αύξησαν σημαντικά τη δυναμική τους που αγγίζει συνολικά πλέον ποσοστά της τάξεως του 18%. Η δεξαμενή ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και της Φωνής Λογικής, έχει άρρηκτους δεσμούς και ρίζες με τη Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί τη βασική πολιτική έκφανση της Δεξιάς στη χώρα. Οι απώλειες προς τα δεξιά δίνουν το έναυσμα σε ομάδες με ισχυρή δυναμική εντός της ΝΔ, όπως η τριανδρία προερχόμενη από το ΛΑ.ΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης), να μιλήσουν ακόμη πιο έντονα  για το κενό που αφήνει το κυβερνών κόμμα. 

Οι πρώτες αναλύσεις των τριών είχαν ως κοινή συνισταμένη το εξής: οι απώλειες της ΝΔ προέρχονται από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά και εν πολλοίς οφείλονται και στην απουσία σύνδεσης που έχει το κυβερνών κόμμα με το συγκεκριμένο εκλογικό κοινό. Η συγκεκριμένη ανάλυση συνοδεύεται με τη… σημείωση ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιστρέψει στα ποσοστά απόλυτης κυριαρχίας, εφόσον επανασυνδεθεί με τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και εμπράκτως αποδοκίμασαν τις κυβερνητικές επιλογές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Η τάση που κυρίως εκπροσωπούν οι Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης έχει αρκετούς υποστηρικτές εντός της ΝΔ, ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίρροπες δυνάμεις που τάσσονται κατά της στροφής του κόμματος προς τα δεξιά. Εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα εγκλώβιζε πολιτικά τη ΝΔ και θα περιόριζε σημαντικά τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών. Ενδεχομένως να άφηνε ελεύθερο το πεδίο σε άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να διεισδύσουν περαιτέρω, ακόμη και να «αλώσουν» τον χώρο του Κέντρου.

Ούτως η άλλως το χθεσινό απογοητευτικό αποτέλεσμα αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για το Μαξίμου και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που καλείται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου η κυβέρνηση και το κόμμα να αποφύγουν τον κίνδυνο εισόδου σε φάση παρατεταμένης εσωστρέφειας και φθοράς. Η αλλαγή προσώπων και επιλογή πολιτικής στρατηγικής τα βασικά μελήματα, με τις διορθώσεις στις κυβερνητικές αρρυθμίες να αποτελούν τα σημεία αναφοράς.

Ανασχηματισμός

Κατά πληροφορίες φαίνεται πως ο πρωθυπουργός-εμφανώς απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της κάλπης- θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων σε ανασχηματισμό. Οι δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα έχουν εντοπιστεί και σχετίζονται κυρίως με τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και σε δομικές αλλαγές που περιλαμβάνοντα στον σχεδιασμό του Μαξίμου. Υπό αυτή την έννοια η «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν παρελθόν από το κυβερνητικό σχήμα, όταν αποφασιστεί ο ανασχηματισμός- είναι σχεδόν έτοιμη. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι οι αντικαταστάτες και οι επερχόμενες αλλαγές, να προσδώσουν χαρακτηριστικά ουσιαστικής επανεκκίνησης για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα