Ο επενδυτικός όμιλος Lyktos Group του πρώην τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα (Τρ. Πειραιώς) γίνεται ο νέος μεγάλος "παίκτης" στον κλάδο ιχθοκαλλιεργειών, όπου πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και γίνονται εύκολο "θήραμα' κυνηγών επενδυτικών ευκαιριών.
Η Lyktos Group αποκτά πάνω από 75% των μετοχών της πάλαι ποτέ εισηγμένης εταιρείας" Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες" ("ΕΛΙΧΘ"), αναλαμβάνοντας ρόλο στρατηγικού επενδυτή-"διασώστη", στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσηςπου έχει συναφθεί με τους πιστωτές της.
Η συμφωνία και το σχέδιο διάσωσης έχουν κατατεθεί προς έγκριση-επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν και μεγάλο "κούρεμα" οφειλών προς τράπεζες.
Η συμμετοχη της Lyktos προϋποθέτει ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο και θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της.
Είναι το δεύτερο μεγάλο deal στον κλαδο στον κλάδο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Προηγήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας "Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες" από την εταιρεία ιχθυοτροφών "Ίρις", που ηγείται ισχυρού επειχειρηματικού ομίλου και επεκτείνεται καθετοποιώντας τις δραστηριότητες της.
Η είδηση ότι ένας όμιλος προσανατολισμένος στον χρηματοοικονομικό τομέα μπαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες - και μάλιστα σε μία άκρως προβληματική εταιρεία - προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Η κίνηση Σάλλα ερμηνεύεται ως ένδειξη θετικών προοπτικών στον κλάδο, που θα καταστήσουν εφικτή τη διάσωση-αναστήλωση της "ΕΛΙΧΘ".
Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο στις 20 Νοεμβρίου και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία έχει συναφθεί μεταξύ της αιτούσης εταιρείας και των πιστωτών της, που εκπροσωπούν το 70,7% των συνολικών υποχρεώσεων της. Ωσπου να εκδοθεί η απόφαση, η εταιρεία προστατεύεται απο τους πιστωτές της και δεν μπορούν να ασκηθούν σε βάρος της μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Εφόσον αποκτήσει το 75% της εταιρείας, η Lyktos θα την ενισχύσει κεφαλαιακά μέσω ΑΜΚ και μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Η εισροή ρευστότητας θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΛΙΧΘ να αξιοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό της και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της.
Πέρυσι ο όμιλος ΕΛΙΧΘ πραγματοποίησε πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 60% σε ετήσια βάση. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ήταν αρνητικά, με ζημίες 3,1 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο της πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, που επιδεινώνεται επειδή δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ούτε πίστωση από προμηθευτές.