Η Fed βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονα στο προσκήνιο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον. Όμως, οι πιέσεις αυξάνονται: ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ασκεί δημόσια πίεση για μείωση των επιτοκίων, φοβούμενος επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μπορεί να ένιωσε κάποια ανακούφιση με τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση: 177.000 νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν τον Απρίλιο, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Όσο η αγορά εργασίας διατηρείται ισχυρή, τόσο πιο εύκολα μπορεί να υπερασπιστεί την απόφασή του να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.
Ταυτόχρονα, ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed, δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν – κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ευπρόσδεκτο. Όμως, οι αυξημένοι δασμοί στις εισαγωγές απειλούν να ανατρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον περιορισμό του πληθωρισμού.
Σε συνέντευξή του στο NBC, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον Πάουελ, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για δασμούς συνεχίζονται και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.
Η εβδομάδα που ξεκινά δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερα πολλά δεδομένα στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα ανακοινώνεται ο δείκτης υπηρεσιών του ISM για τον Απρίλιο, ενώ την Πέμπτη θα παρακολουθηθούν στενά οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, μετά την πρόσφατη άνοδο λόγω διακοπών άνοιξης στη Νέα Υόρκη.
Στον Καναδά, ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τον Τραμπ, ενώ θα ξεκινήσει και τη συγκρότηση της κυβέρνησής του. Τα στοιχεία για την απασχόληση ενδέχεται να επιβεβαιώσουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς εργασίας, ενώ οι αριθμοί εμπορίου θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις των δασμών.
Τι προβλέπει το Bloomberg Economics
Η ομάδα των οικονομολόγων της Bloomberg προβλέπει ότι ο Πάουελ θα επιχειρήσει να "κλείσει τα αυτιά του" στις προσδοκίες των αγορών και θα επαναφέρει στο προσκήνιο την προτεραιότητα της σταθερότητας των τιμών.
Στελέχη όπως ο Τόμας Μπάρκιν και η Αντριάνα Κούγκλερ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ίσως αρχίζουν να ξεφεύγουν. Με τα θετικά στοιχεία του Απριλίου για την απασχόληση, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.
Τι συμβαίνει εκτός ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Εξακολουθεί να μειώνει τα επιτόκια ενόψει αδύναμης ανάπτυξης και συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής τάσης. Όμως, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος – και μάλιστα ένας υποκείμενος δείκτης αυξήθηκε.
Τράπεζα του Καναδά: Εγκατέλειψε την παράδοση να δημοσιεύει μια "κεντρική" πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας, αντικαθιστώντας την με δύο σενάρια – ένδειξη της αβεβαιότητας λόγω της διαμάχης για τους δασμούς με τις ΗΠΑ.
Τράπεζα της Αγγλίας: Αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο την Πέμπτη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2%. Ο διοικητής Άντριου Μπέιλι θα δώσει τις επόμενες κατευθύνσεις.
Σουηδία & Νορβηγία: Οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα, αν και στη Σουηδία ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος και η οικονομική ανάπτυξη ασθενική.
Πολωνία & Τσεχία: Η Πολωνική Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται σε μείωση επιτοκίων την Τετάρτη, για πρώτη φορά εδώ και 19 μήνες, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η Τσεχική Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να ολοκληρώσει τον κύκλο μειώσεων της Πέμπτη.
Σερβία: Η απόφαση αναμένεται Πέμπτη, χωρίς εκπλήξεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κολλημένος σε υψηλά επίπεδα.
Τουρκία: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου (ανακοινώνονται Δευτέρα) αναμένονται υψηλά – κοντά στο 38% ετησίως – με αύξηση στις μηνιαίες τιμές λόγω υποτίμησης της λίρας μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης.
Κίνα: Την Τρίτη δημοσιεύει τον δείκτη Caixin για τη δραστηριότητα του Απριλίου, ενώ την Παρασκευή όλα τα βλέμματα στραμμένα στα στοιχεία εμπορίου – το πρώτο πλήρες σετ μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση κινεζικών εταιρειών εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ να μεταφέρουν τις πληρωμές μερισμάτων νωρίτερα φέτος, ώστε να μειώσουν την αστάθεια του γουάν μέσα στο έτος.