Ο υπόγειος πόλεμος για την αναδιανομή της ελληνικής αγοράς ενέργειας γίνεται τώρα καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και έντονων διεργασιών στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, που θα αφήσουν το «αποτύπωμα» τους στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Κορυφή του παγόβουνου το «θέμα Σκουρλέτη» που ανέκυψε ξαφνικά και όπως αποδεικνύεται, δεν αποτελεί απλώς ζήτημα εσωκομματικών ισορροπιών ή προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Πίσω από την παραμονή ή μη ενός υπουργού που εκφράζει τον «βαθύ, αριστερό ΣΥΡΙΖΑ», το πραγματικό διακύβευμα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει περαιτέρω η κυβέρνηση στα ενεργειακά θέματα. Κυρίως το κατά πόσο θα υλοποιήσει χωρίς παρεκκλίσεις τις επιταγές των δανειστών για:
• Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με παράλληλη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της, εκχώρηση πεδίου εργασιών σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, πώληση θυγατρικών κλπ
• Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με όρους και διαδικασίες που επιθυμούν οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Ανταγωνισμοί, πιέσεις, αντιπαραθέσεις
Πάνω στις κυβερνητικές επιλογές γι αυτά τα θέματα παίζονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα – εγχώρια και πολυεθνικά – που έχουν ισχυρή υποστήριξη από τις Βρυξέλλες και από κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ.
Παράλληλα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ασκούν συντονισμένες πιέσεις στην κυβέρνηση κι έχουν βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο τον υπουργό Ενέργειας Π. Σκουρλέτη, υπέρ της αποπομπής του οποίου προσπαθούν και τώρα να διαμορφώσουν κλίμα μέσω φιλικών ΜΜΕ.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελούσαν ήδη αντικείμενο ενδοκυβερνητικών τριβών και εσωτερικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποκτούν και ιδεολογικοπολιτικό χαρακτήρα, καθώς άπτονται βασικών θέσεων, προσανατολισμών και διακηρύξεων του κόμματος.
Με αφορμή την «υπόθεση Σκουρλέτη» η αντιπαράθεση αυτή αναζωπυρώνεται και αναμένεται ότι θα επεκταθεί σε γενικότερα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, δυσχεραίνοντας την υλοποίηση του προγράμματος και προσθέτοντας ένα ακόμη «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η παρέμβαση των «53+»
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η έμμεση παρέμβαση των «53+» με κείμενο στην ιστοσελίδα τους. Οι «αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των ενεργειακών δικτύων, επικροτώντας την μέχρι τώρα πολιτική του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Ενέργειας και επικρίνοντας όσους – και εντός της κυβέρνησης- είναι πρόθυμοι να υλοποιήσουν τις επιταγές της τρόικας.
«Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την υποστηρίξουμε, κόντρα στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των “προθύμων” εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρεται στο κείμενο που εκφράζει τους «53+» και βάλλει ευθέως κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, πρώην γραμματέα του παλιού Συνασπισμού.
Ανασχηματισμός με δυστοκία
Η κίνηση αυτή της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών και επιλογών του πρωθυπουργού, δυσχεραίνοντας τη λήψη τελικών αποφάσεων για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος,
Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός με διλήμματα, σύγκρουση Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, να αποφύγει ανοιχτές αντιπαραθέσεις και να επανεξετάσει με νηφαλιότητα και «καθαρό μυαλό» την κατάσταση. Το Μαξίμου διαρρέει ότι ο ανασχηματισμός πήρε αναβολή για μία εβδομάδα, καθώς προέχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο υπόγειος πόλεμος θα συνεχισθεί - και σε επικοινωνιακό επίπεδο...