Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι «αδέξια» και «μοναδική στη δυσλειτουργία της»: αυτή είναι η άποψη του πρεσβευτή της Βρετανίας στις ΗΠΑ, του Κιμ Ντάροκ, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτεται στο φύλλο της Mail on Sunday που κυκλοφορεί.
Ο κορυφαίος βρετανός διπλωμάτης έχει προειδοποιήσει μεταξύ άλλων το Λονδίνο ότι η προεδρία του Τραμπ διατρέχει κίνδυνο να «καταρρεύσει φλεγόμενη», να «τερματιστεί με ντροπιαστικό τρόπο», στις αναφορές του προς την κυβέρνησή του στο Λονδίνο, γράφει η Μέιλ [1].
«Δεν θεωρούμε στ' αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να γίνει πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο άγαρμπη κι αδέξια σε ό,τι αφορά τη διπλωματία», σημείωνε ο Ντάροκ σε ένα από τα τηλεγραφήματά του, κατά το δημοσίευμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος είναι «ασταθής» και «ακατάλληλος», κατά την άποψη του 65χρονου βρετανού διπλωμάτη.
Άλλο τηλεγράφημα, μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, προειδοποιούσε πως παρότι ο αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του έμειναν «έκθαμβοι» από την υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, η χώρα του δεν θα διατηρούσε για πολύ την καλή της εικόνα διότι «εδώ ισχύει πάντα το Πρώτα η Αμερική».
Ο πρεσβευτής έγραψε ακόμη ότι οι πληροφορίες περί του «χάους και των άγριων συγκρούσεων» που σπαράσσουν τον Λευκό Οίκο — «ψευδείς ειδήσεις», αν κανείς πιστεύει τον Ντόναλντ Τραμπ — είναι «στην πλειονότητά τους αληθείς».
Ο Ντάροκ, ένας από τους πιο έμπειρους βρετανούς διπλωμάτες, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο του 2016, πριν από τη νίκη του μεγιστάνα των ακινήτων στις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τη Μέιλ ον Σάντεϊ, τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν, κατά τα φαινόμενα από κάποιο στέλεχος της βρετανικής δημόσιας διοίκησης, καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά το 2017.
Σε ένα από τα πιο πρόσφατα τηλεγραφήματά του, με ημερομηνία 22η Ιουνίου, ο Ντάροκ στηλιτεύει την πολιτική του αμερικανού προέδρου όσον αφορά το Ιράν και εκφράζει φόβους ότι επίκειται ένοπλη σύρραξη: ο Τραμπ έχει για το θέμα αυτό θέσεις που είναι «ασυνάρτητες», «χαοτικές».
Και το γεγονός ότι ακύρωσε την τελευταία στιγμή πυραυλικά πλήγματα στο Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους διότι μπορεί να σκοτώνονταν 150 Ιρανοί είναι ένα επιχείρημα που «δεν στέκει», κατά τον Ντάροκ.
«Είναι πιο πιθανό ότι δεν είχε ποτέ πειστεί τελείως για αυτή τη λύση κι ανησυχούσε για το πώς θα εκλαμβανόταν αυτή η αντιστροφή του σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 2016 ενόψει 2020», έγραψε ο Κιμ Ντάροκ, προφανώς αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς. Ενόψει των οποίων προειδοποιεί το Λονδίνο να μην «ξεγράψει» τον Τραμπ, καθώς πλέον ο μηχανισμός των Ρεπουμπλικάνων τον υποστηρίζει.
Το Φόρεϊν Όφις δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των διπλωματικών τηλεγραφημάτων, που σύμφωνα με τη Μέιλ ον Σάντεϊ υπάρχει κίνδυνος να θέσουν σε κίνδυνο την περίφημη «ειδική σχέση» Λονδίνου-Ουάσινγκτον.
«Οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να αναμένουν ότι οι πρεσβευτές μας δίνουν στους υπουργούς μας τίμιες εκτιμήσεις για τις πολιτικές των χωρών όπου υπηρετούν», ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται κατ' ανάγκη με εκείνες των υπουργών μας ή της κυβέρνησής μας».
«Η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον έχει οικοδομήσει στέρεες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτές θα αντέξουν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, αναφερόμενη στα πιθανά επακόλουθα της διαρροής των τηλεγραφημάτων του Ντάροκ.