Αυτό που ήθελαν ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί επιτελείς του – να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να καθησυχάσουν τους δανειστές ότι τα συμπεφωνημένα θα υλοποιηθούν απαρέγκλιτα – φαίνεται ότι το επιτυγχάνουν. ¨Η τουλάχιστον κάνουν ένα σημαντικό βήμα για να το επιτύχουν: Η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ένα επαρκώς πειστικό δείγμα προθέσεων, επιδιώξεων και στρατηγικής για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, διευθέτηση του χρέους και διαμόρφωση «φιλικότερου περιβάλλοντος» για ξένες επενδύσεις. Διεθνείς οίκοι, οικονομικοί αναλυτές και ξένα media το επισημαίνουν σε όλους τους τόνους.
Η σχεδόν ταυτόσημη επισήμανση όλων ότι «ο Τσίπρας έδιωξε όποιους πήγαιναν κόντρα στις αποκρατικοποιήσεις», αποτελεί μια ασφαλή ένδειξη για το πώς βλέπουν οι αγορές και η διεθνής επενδυτική κοινότητα τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και τι «πρόσημο» δίνουν στις επιλογές του πρωθυπουργού.
Ακόμη και η άποψη που διατυπώνεται σε κάποιες μάλλον «επιφανειακές» αναλύσεις ότι «ο Τσίπρας άλλαξε ορισμένους υπουργούς για να “κατευνάσει” τους δανειστές», εμπεριέχει μια θετική εκτίμηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της υλοποίησης του Μνημονίου:
Επιβεβαιώνει τη φράση που ειπώθηκε από κοινοβουλευτικούς παράγοντες το βράδυ του ανασχηματισμού – και υιοθετήθηκε ως άποψη από ξένους σχολιαστές - ότι συγκροτήθηκε «κυβέρνηση για την αξιολόγηση και όχι για τη ρήξη».
«Προβλέψιμες» οι εξελίξεις
Πολλοί ξένοι αναλυτές έσπευσαν ήδη να επισημάνουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα γίνονται «πιο προβλέψιμες», ότι το ρίσκο περιορίζεται και ότι υπάρχουν τώρα καλύτερες προοπτικές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.
Ολοι εστιάζουν στη σημειολογία των αλλαγών που έγιναν στο κυβερνητικό σχήμα, με την αποχώρηση-μετακίνηση «αριστερών» κομματικών στελεχών και την είσοδο στελεχών που «κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας των αγορών», «δεν έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις στα θέματα ξένων επενδύσεων» και «είναι αποδεκτά από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα».
Αναφέρονται κυρίως στην τοποθέτηση του «αμερικανοτραφούς» καθηγητή-τραπεζίτη Δημήτρη Παπαδημητρίου επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, του μέχρι τώρα διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα ως υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο, στην υφυπουργοποίηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Δημήτρη Λιάκου και στην ανάληψη του υπουργείου Ενέργειας από τον Γιώργο Σταθάκη, ο ο οποίος θεωρείται «πραγματιστής» και «μιλάει τη γλώσσα των αγορών».
Κεφάλαια στο χρηματιστήριο
Η μεταστροφή απόψεων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, θα αποτυπώνεται και στις εκθέσεις διεθνών οίκων που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την εβδομάδα.
Αναμένεται επίσης να αποτυπωθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με σταδιακές, επιταχυνόμενες εισροές κεφαλαίων από διεθνή funds και ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που έχουν μείνει τους τελευταίους μήνες αδρανή, θεωρώντας ότι το βραχυχρόνιο επενδυτικό ρίσκο στην ελληνική αγορά είναι υψηλό σε σχέση με τις πιθανές αποδόσεις.
Ανασταλτικό παράγοντα μπορεί να αποτελέσει πρόσκαιρα η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και για την έκβαση της μάχης για τον έλεγχο των τραπεζών.