Χρηστικά

ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στα επιδόματα – Ποιους αφορά η εκκαθάριση του μητρώου


Εκκαθάριση του μητρώου ΟΑΕΔ, τερματισμός της καταβολής του επιδόματος μετά από συγκεκριμένες «παραβάσεις» των επιδοτούμενων, καθώς και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρηση βοηθημάτων, προβλέπει το ν/σ του υπουργείου Εργασίας για τη νέα εποχή του Οργανισμού.

Αρχικά, η εκκαθάριση του μητρώου αφορά κυρίως μακροχρόνιους ανέργους, που υπολογίζονται στις 30 με 40 χιλιάδες και βάσει του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος-άνω των 20.000 ευρώ, δεν έπρεπε να βρίσκονται στο μητρώο του Οργανισμού. Όλοι αυτοί, εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια, ενίοτε και την αδράνεια του συστήματος, λάμβαναν επί χρόνια το επίδομα, χωρίς προφανώς να το δικαιούνται.

Ο Οργανισμός, μάλιστα, προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της κραυγαλέας απάτης που έκαναν επί χρόνια κάποιοι εξ’ αυτών των… μακροχρόνια ανέργων, έδωσε στη δημοσιότητα την περίπτωση μιας γυναίκας 48 ετών από τα βόρεια προάστια της Αττικής, η οποία εμφανίζεται με εισόδημα 300.000 ευρώ και είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ανεργίας επί 11 έτη.

Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται τερματισμός της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, σ’ όσους αρνηθούν τρεις φορές τις θέσεις απασχόλησης που θα τους προτείνει ο οργανισμός. Οι εν λόγω άνεργοι, θα διαγράφονται από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και για ισόποσο χρονικό διάστημα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης θα υφίστανται ανάλογη διαγραφή για έξι μήνες.

Επίσης εισάγονται «φίλτρα», για την ακρίβεια εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση βοηθημάτων, όπως η δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο. Σ’ αυτά τα βοηθήματα δεν θα έχουν «πρόσβαση» άνεργοι με υψηλό εισόδημα, ενώ για τους έγγαμους το εισοδηματικό όριο θα είναι οι 20.000 ευρώ.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελών και ανεξάρτητα απασχολούμενων.

Επίσης, στις επικείμενες αλλαγές συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

  • Επίδομα εργασίας: Όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος, για το υπόλοιπο της καταβολής του.
  • Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόληση, ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες, που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνείται μεταξύ του ανέργου και του εργασιακού συμβούλου.
  • Θέσπιση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ
  • Ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ για τους ανέργους και των στοιχείων τους
  • Ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια. 
  • Αξιολόγηση και λογοδοσία των παρόχων ως προς το ποσοστό των ανέργων που βρήκε δουλειά, ή που πιστοποιήθηκε.
  • Μητρώο επιλέξιμων παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Νέα αυξημένα κριτήρια για τους παρόχους. 
  • Ενημέρωση με ένα κλικ για όλα τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και ότι αφορά την βελτίωση των δεξιοτήτων. Η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων: Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που θα λαμβάνει ο κάθε καταρτιζόμενος. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα