Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Η αλλαγή τακτικής του Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο, το κοινό μέτωπο κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά, το θέμα που προέκυψε με τη δίκη της Siemens, η αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, οι παράνομες μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου, οι ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και η απόφαση του Πεκίνου να αγνοήσει την απόφαση της Χάγης για το Νότια Σινική Θάλασσα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

1. Τα ρέστα του παίζει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συγκεντρώσει 200 ψήφους για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε αυτός να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η τακτική αυτή δεν αποδίδει και μάλιστα φέρνει πιο κοντά τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι εφικτό να πιάσουν το μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών, ωστόσο οι διαρροές για το όριο του 3% γύρισαν «μπούμερανγκ» για την ώρα.

Μετά τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν αποσπασματικές ρυθμίσεις και «τυχοδιωκτικές επιλογές», οι τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου ανέβηκαν.

Την ώρα που κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου 3% στη Βουλή «αν είναι να υπάρξει πλειοψηφία», ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπευσε να κλείσει τα εν λόγω σενάρια .«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε περίπτωση που μειωθεί το όριο του 3% τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή κόμματα όπως του Χάρη Θεοχάρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό προφανώς και ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να φέρει στη Βουλή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Έτσι η κυβέρνηση άλλαξε τακτική και προχώρησε σε ευθεία πρόσκληση στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να πει το «ναι» στην απλή αναλογική προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση.

2. Κοινό μέτωπο για τα εργασιακά ενάντια στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, συγκροτούν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι ξεπερνώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους, με την ελληνική πλευρά να θέτει θέμα επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αύριο ή ακόμα και σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) θα ανακοινώσουν την συμφωνία τους σε έξι σημεία, το οποίο, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η κυβέρνηση θα ζητήσει να στηριχθεί και πολιτικά από τα κόμματα. Ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε χθες με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της διαπραγμάτευσης για εργασιακά ζητήματα τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

3. Η επ' αόριστον αναβολή της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens αποτέλεσε αφορμή για νέο «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το σίριαλ της δικαστικής διαδρομής της υπόθεσης δεν φαίνεται να τελειώνει ξεσηκώνοντας αντιδράσεις και ένα «πινγκ-πονγκ» ευθυνών και εκατέρωθεν ανακοινώσεων. Και ενώ πηγές από τη Νέα Δημοκρατία ανέφεραν πως για το ενδεχόμενο ακύρωσης της δίκης ευθύνεται η κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε πως η κυβέρνηση «θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες». Πιο αναλυτικά, πηγές της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν ότι «εάν στο Μαξίμου, θέλουν πραγματικά να μάθουν ποιος ευθύνεται για το σημερινό φιάσκο της μη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης αυτής, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τον καθρέφτη». Πρόσθεταν δε ότι είναι «οι ίδιοι που επί 18 ολόκληρους μήνες, δεν προσέφεραν την παραμικρή διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές για να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους» και τόνιζαν την ανάγκη για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που δηλητηριάζει, χρόνια τώρα την πολιτική ζωή της χώρας.

4. Για τελευταία φορά σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον θα αφήσει πίσω του τη Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός με την Τερέζα Μέι να τον αντικαθιστά. Θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου θα υποβάλει την παραίτησή του στη Βασίλισσα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Μέι θα ορίσει τους υπουργούς της. Η 59χρονη έμεινε μόνη στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών- και την πρωθυπουργία- μετά την απόσυρση της Άντρεα Λίντσομ τη Δευτέρα. Όλα άρχισαν όταν ο Κάμερον, που ήταν πρωθυπουργός από το 2010, ανακοίνωσε την αποχώρησή του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, τον Ιούνιο. «Ανέλαβα την πρωθυπουργία για να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μας ως χώρα και να οδηγήσω το λαό μέσα από δύσκολες αποφάσεις ώστε μαζί να περάσουμε σε καλύτερες εποχές. Καθώς φεύγω σήμερα, ελπίζω οι πολίτες να δουν μια πιο ισχυρή χώρα, μια ακμάζουσα οικονομία και περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα Telegraph. Μετά την παραίτησή του ενώπιον της Βασίλισσας Ελισάβετ, θα ακολουθήσει η επίσκεψη της Τερέζα Μέι στο Μπάκιγχαμ, όπου θα αποδεχθεί την εντολή της για σχηματισμό κυβέρνησης.

5. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο τέλος Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εκτοξεύθηκαν σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, αγγίζοντας τα 89 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,584 δισ. ευρώ είναι «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Το οικονομικό επιτελείο είναι αντιμέτωπο με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα άνω των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, πριν ακόμη οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, συσσωρεύτηκαν νέες φρέσκιες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,17 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι.

6. Mειώσεις έως και 106 ευρώ το μήνα ή ως 318 ευρώ στο τρίμηνο χρεώθηκαν 284.122 συνταξιούχοι του Δημοσίου στα μερίσματα που εισέπραξαν τον Ιούνιο. Από τα νέα και μικρότερα ποσά που πήραν λόγω του επανυπολογισμού των μερισμάτων τους, χρεώθηκαν και δεν συμψηφίστηκαν οι μειώσεις των νόμων 4024 του 2011 και 4093 του 2012 που καταργούνται για τα μερίσματα από 1/1/2016. Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι περικοπές αυτές που επιβλήθηκαν στα παλιά μερίσματα του πρώτου τριμήνου θα έπρεπε να συμψηφιστούν με τις μειώσεις που είχαν οι συνταξιούχοι στα νέα μερίσματα, από τη στιγμή που ισχύουν αναδρομικά από την 1η/1/2016 και ως εκ τούτου οι περικοπές των δύο νόμων θα έπρεπε να αφαιρεθούν από τη στιγμή που έπαψαν να ισχύουν μετά τον επανυπολογισμό των μερισμάτων.

7. Βαρύ πένθος στην Ιταλία όπου νεότερος απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή της Απουλίας ανεβάζει σε τουλάχιστον 27 τους νεκρούς. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50 με κάποιους από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι τοπικές Αρχές έχουν απευθύνει έκκληση για προσφορά αίματος. Τα τρένα κινούνταν σε μονή γραμμή ανάμεσα στις πόλεις Μπάρι και Μπαρλέτα. Είναι ακόμα αδιευκρίνιστο τι προκάλεσε τη σύγκρουσή τους. Οι διασώστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν επιβάτες από τα διαλυμένα βαγόνια ενώ ένα μικρό παιδί ανασύρθηκε ζωντανό και έγινε αεροδιακομιδή του στο νοσοκομείο. Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο στρατός ενώ ορισμένα βαγόνια ήταν εντελώς κατεστραμμένα, κάτι που δείχνει πολύ ισχυρή ξαφνική σύγκρουση με υψηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με το BBC, η γραμμή αυτή έχει υψηλά στατιστικά στον τομέα της ασφάλειας και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πώς βρέθηκαν δύο αμαξοστοιχίες να κινούνται με υψηλή ταχύτητα η μία προς την άλλη.

8. Ανοιχτό αφήνουν κυβερνητικά στελέχη το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, παρά τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Παππά, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του στο τηλεοπτικό πεδίο και ικανοποιημένος από τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, εμφανίστηκε ωστόσο ανοιχτός σε ενδεχόμενη αύξησή τους στο μέλλον. «Θα υπάρχουν και κεντρικά και περιφερειακά κανάλια. Και αν κριθεί ότι χρειάζονται περισσότερα, εδώ είμαστε, θα το δούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να λέμε τέσσερα κανάλια. Θα δούμε, η ζωή θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει. Όμως, κάποτε έπρεπε να γίνει αυτό. Και αυτή η κυβέρνηση τολμάει να ανοίξει το θέμα, με όλο το σύστημα απέναντί της», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στον ΣΚΑΪ.

9. Την υποψηφιότητα του ναύαρχου εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδη στη θέση του αντιπροέδρου εξετάζει η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όπως ανέφερε στο Reuters χθες πηγή προσκείμενη στις διαδικασίες. Ο Σταυρίδης είναι πρύτανης της νομικής και διπλωματικής σχολής (Fletcher School of Law and Diplomacy) στο Πανεπιστήμιο Tufts, κοντά στη Βοστόνη, και πρώην ανώτατος διοικητής συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ. «Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του», είπε η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας, στο Reuters, σε δήλωσή της. «Είναι άτομο μεγάλης ικανότητας και ακεραιότητας, και εξαιρετικός ηγέτης. Έχει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κριτική ικανότητα και τον χαρακτήρα να υπηρετήσει τους πολίτες της Αμερικής στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε. Ούτε το προεκλογικό γραφείο της Κλίντον, ούτε ο Σταυρίδης δέχθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τη διαδικασία επιλογής αντιπροέδρου.



10. Καμία ενέργεια η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα δεν θα δεχτεί η Κίνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Τσανγκ Γουάν Κουάν. Η δήλωση του Τσανγκ έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ. Από την πλευρά της η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις