Χρηστικά

Οι 7 αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους με το νέο ν/σ


Κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των φορολογικών υποθέσεων που θα ελέγχονται από την Εφορία, εισάγει το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει αύριο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγχρόνως, ορίζεται μέγιστη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων, προβλέπεται ο εξ αποστάσεων φορολογικός έλεγχος μέσω των myDATA, ενώ αλλάζουν οριακά και οι προθεσμίες της παραγραφής.

Ειδικότερα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και θα παρουσιάσει αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους:

  1. Αλλάζει ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων για φορολογικό έλεγχο. Σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται οι υποθέσεις των πιο πρόσφατων χρήσεων και φορολογικών ετών, και αν διαπιστώνονται σημαντικές παραβάσεις, τότε ο έλεγχος θα πηγαίνει προς τα προηγούμενα έτη και μέχρι το όριο της παραγραφής.
  2. Ορίζεται η μέγιστη διάρκεια κάθε κατηγορίας φορολογικού ελέγχου, ενώ θα αποσαφηνίζονται οι έννοιες του μερικού, του πλήρους και του  απομακρυσμένου ελέγχου. Σήμερα διάρκεια του φορολογικού ελέγχου δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών, διάστημα το οποίο επιμηκύνεται κατά 6 μήνες. Με το νέο ν/σχ, θα οριστεί σαφής χρόνος διάρκειας του φορολογικού ελέγχου.
  3. Προτεραιότητα θα δίνουν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες στους ελέγχους από απόσταση, για να αποφεύγεται η επαφή με τον ελεγχόμενο, με την αξιοποίηση δέσμης ψηφιακών εργαλείων που υφίστανται και εκείνων που θα αναπτυχθούν μελλοντικά, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
  4. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς θα εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myData.
  5. Η επικοινωνία της Εφορίας με τον ελεγχόμενο, για την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, θα διενεργείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.
  6. Η ημερομηνία κοινοποίησης των πράξεων της εφορίας δεν θα μπορεί να αμφισβητείται από τον ελεγχόμενο φορολογούμενο.
  7. Για κάθε ελεγχόμενη φορολογική υπόθεση η περίοδος παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου στο φορολογούμενο κι όχι από την ημερομηνία έκδοσης αυτής. Τη ρύθμιση αυτή έχει επιβάλει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα ενταχθεί πλέον και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα