Αγορές

Οι αγορές βλέπουν πάλι “το ποτήρι μισογεμάτο”


Η πανδημία παραμένει τεράστια απειλή καθώς η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτατα, αλλά οι αγορές αντπαρέρχονται τις αρνητικές εξελίξεις και βλέπουν πάλι “το ποτήρι μισογεμάτο”, αισιοδοξώντας ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν. Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια, που ξαναπαίρνουν σήμερα ανοδική κατεύθυνση, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των πρόσφατων απωλειών. Ιδιαίτερα θετική εικόνα στο ΧΑ, με σημαντική άνοδο των τραπεζικών χαρτιών και διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε  μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Τα επιθετικά funds και οι traders που αγόραζαν μανιωδώς στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, κερδίζουν επί του παρόντος το στοίχημα, εξασφαλίζοντας αξιόλογες βραχυχρόνιες αποδόσεις – που θα μεγαλώσουν τις επόμενες μέρες, αν συνεχισθεί η ανάκαμψη.

Σ' αυτό συνηγορεί και το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου ο DAX πραγματοποιεί άλμα +2,1%, ο FTSE-100 κερδίζει 1,6%, ο Dow Jones βρίσκεται στο +1%, ενώ ο S&P500 πήγε νωρίτερα μέχει +1,6%.

Διάχυση ενδιαφέροντος

Ομως η πανδημία παραμένει πηγή ανησυχιών και η μεταβλητότητα στις αγορές πιθανότατα θα διατηρηθεί για πολλές ακόμη ημέρες και εβδομάδες.
Στο ΧΑ η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (49,3 εκατ. ευρώ).. Πάντως οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώθηκαν, ενώ το  αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε σε μεγάλη γκάμα μετοχών, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου φέρνουν στο προσκήνιο εταιρείες με αναπτυξιακή δυναμική και προοπτικές.
Αναλυτές επισημαίνουν οτι μετά την πρόσκαιρη καθοδική διάσπαση διαδοχικών στηρίξεων, ο ΓΔ μπορεί να κινηθεί με την ίδια ευκολία στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτος στόχος η επάνοδος την περιοχή των 890 μονάδων.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με μικρές διακυμάνσεις.
 Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +1,23% στις 878,36 μονάδες και τερμάτισε στις 877,24 με άνοδο 1,10%. Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,11% στις 2.100,82 μονάδες. Κατά 1,23% ενισχύθηκε ο FT40M των mid caps,

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +1,96% +και έκλεισε με άνοδο 1,70%. Στην πρώτη θέση η Εθνική με +2,2%. Ακολούθησαν Alpha +2%, Πειραιώς +1,7%, Eurobank +0,9%, Τρ. Ελλάδος +0,3%. Η Attica Bank  που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο +8,3%, έκλεισε με απώλειες 4,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,5%, Jumbo +2,7%, ΟΛΠ και ΕλβάλΧαλκόρ +2,4%, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος +2%, Σαράντης +1,7%, Coca-Cola +1,5%
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΧΑΕ -2,4%, Aegean -2,2%, ΕΥΔΑΠ -2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,2%.

Στα mid caps Epsilon Net +6,8%, Κέκροψ και Κρι-Κρι +6%, Frigoglass +6,4%, Intracom +3,5%, Φουρλής +3,1%, Αβαξ και Autohellas +3%,  Intrakat +2,5%.

Στη μικρομεσαία και  μικρή κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με σημαντικό όγκο συναλλαγών απεκόμισαν οι ΣΙΔΜΑ +8,2%, Ξυλεμπορία και Παϊρης +7%, Φιερατέξ +6,5%, Μοτοδυναμική +6%, Ideal και Medicon  +5,4%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης