Χρηστικά

Οι αγρότες στο Σύνταγμα – Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση


Να κατευνάσει τα πνεύματα επιχειρεί το Μαξίμου, στο τραπέζι να διωθεί νωρίτερα η επιστρογή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο – Ποια η στάση των αγροτών

Ενώ οι αγρότες συνεχίζουν τις αντιδράσεις-κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας μάλιστα περαιτέρω κλιμάκωση και συλλαλητήριο στην Αθήνα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση. 

Το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες και επουδενί να «ρίξει λάδι στη φωτιά», οδηγώντας την κατάσταση σε οριστικό αδιέξοδο. Η ρητορική που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι κατευναστικού χαρακτήρα απέναντι στους αντιδρώντες αγρότες. «Δεν έχουμε μέτωπο με τους αγρότες» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα για συνεργασία και επικοινωνία με τους αγρότες. 

Επισήμως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ανοίξει κι άλλο την κάνουλα των παροχών προς τους αγρότες, επικαλούμενη τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία την αναγκάζουν να είναι συνετή στην οικονομική πολιτική. Υπενθυμίζει, μάλιστα, μέσω των υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών, ότι τα πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης που εξαγγέλθηκαν αποτελούν ένα ουσιαστικό υποστηρικτικό βραχίονα για τον αγροτικό κόσμο. 

Για τους αγρότες, όμως, που σε αντίθεση με περασμένα χρόνια, έχουν κοστολογημένες και οικονομικώς αναλυμένες απαιτήσεις και διεκδικήσεις, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους που απορρέουν από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα, τη φορολογία κ.α.

Οι αγρότες, αυτή τη φορά, έχουν τεκμηριωμένο λόγο, σαφείς θέσεις και ένα λελογισμένο πακέτο διεκδικήσεων, γεγονός που τους καθιστά δύσκολους αντιπάλους στον επιζητούμενο γι’ αυτούς διάλογο με την κυβέρνηση. Εχουν μαζί τους-και αυτό είναι ένα στοιχείο που σταχυολογεί το Μαξίμου- και την κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Περίπου το 70% τάσσονται υπέρ του αγώνα των αγροτών, που «πείθουν» τους συμπολίτες τους για το δίκαιο των αιτημάτων τους και αποτελούν εν δυνάμει μια έντονη φωνή εναντίωσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Επέκταση των μέτρων στήριξης

Το ενδεχόμενο αυτή η φωνή αντίδρασης να γιγαντωθεί περαιτέρω και να συμπαρασύρει κι άλλες κοινωνικές ομάδες, είναι κάτι που ασφαλώς θορυβεί την κυβέρνηση. Για να κατευναστούν τα πνεύματα και να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις-τουλάχιστον προς ώρας- σε συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών οδών κτλ, το Μαξίμου σκέφτεται να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του. Εν ίδει… καλοπιάσματος η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει να δοθεί νωρίτερα και προκαταβολικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως με την επιστροφή του ποσού στο τέλος του χρόνου.

Επίσης στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριακού στα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να ενισχυθούν οι γέφυρες συνεννόησης μαζί τους. 

Οι αγρότες πάντως προχωρούν κανονικά στην υλοποίηση των όσων ανακοίνωσαν χθες μετά την πανελλαδική διάσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας, ενώ παράλληλα σχεδιάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ως προς το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα που απασχολεί δεόντως στο Μαξίμου, οι αγρότες δεν δείχνουν διάθεση για αλλαγή σχεδίων ή προσωρινής αναβολής του, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση για την ικανοποίηση κι άλλων αιτημάτων τους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα