Χιλιάδες φορολογούμενοι όλων των κατηγοριών έχασαν την έκπτωση φόρου με αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών, με συνέπεια να λάβουν τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα και να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.
Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν πρόστιμο επειδή δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων και τιμωρήθηκαν από την Εφορία, με φόρο 22%, στη διαφορά των αποδείξεων που συγκέντρωσαν και εκείνων που όφειλαν να συγκεντρώσουν βάσει του εισοδήματός τους.
Ειδικότερα, το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν, ανήλθε σε 55,49 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποδεικνύουν, πως ο κίνδυνος για την πληρωμή αυξημένου φόρου, λόγω των λιγότερων αποδείξεων είναι τεράστιος, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν καταφέρνουν να χτίσουν το αφορολόγητο των δαπανών ή δεν προσέξουν τη συμπλήρωση των κωδικών 049-050.
Το ποσό είναι μειωμένο σε σύγκριση με το συνολικό πρόστιμο λόγω των αποδείξεων που επιβλήθηκε το 2022, που είχε ανέλθει σε 58,01 εκατ. ευρώ, αλλά παρατηρείται ότι την τελευταία διετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αφού το 2021 το πρόστιμο ήταν 29,01 εκατ. ευρώ, και το 2020 ήταν 18,37 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι μισθωτοί και οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι, που πλήρωσαν τα περισσότερα πρόστιμα για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων ηλεκτρονικών αγορών. Ειδικότερα:
- Οι μισθωτοί πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 21,88 εκατ. ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 7,34 εκατ. ευρώ.
- Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 6,18 εκατ. ευρώ.
- Οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 15,74 εκατ. ευρώ.
- Οι εισοδηματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρο λόγω αποδείξεων ύψους 4,35 εκατ. ευρώ.
Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι'αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που εντός του 2023, έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος πρέπει να καλύψουν ποσοστό όχι 30% αλλά 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.
Επίσης, για τους φορολογούμενους των οποίων έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.
Έξτρα έκπτωση
Τέλος σημειώνεται ότι προβλέπεται και έξτρα έκπτωση εισοδήματος ίση με το 30% των αποδείξεων που θα προσκομιστούν από 20 επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αφορούν:
- Κτηνιατρικές υπηρεσίες
- Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
- Εργασίες ηλεκτρολόγου
- Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
- Εργασίες ξυλουργού
- Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
- Εργασίες σκυροδέματος
- Υπηρεσίες ταξί
- Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
- Υπηρεσίες κηδειών
- Υπηρεσίες μασάζ
- Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
- Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
- Ανάπτυξη φωτογραφιών
- Σχολές χορού
- Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
- Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
- Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
- Νομικές υπηρεσίες
- Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα γλιτώνουν φόρο:
- έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
- έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
- έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
- έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
- έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.