Πολιτική

Oι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στη Λέσβο


 Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου και εθελοντές του νησιού, υποστηρίζουν μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμηθεί φέτος η 20η Ιουνίου που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Οι εορταστικές δραστηριότητες στη Λέσβο, η οποία κατά τη διάρκεια ατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, με περισσότερους από τους μισούς συνολικά που πέρασαν το 2015 στην Ευρωπαϊκή Ένωση - σχεδόν 600.000 άτομα - να έχουν περάσει από το νησί, έχουν ως εξής:

* Στις 18 Ιουνίου, θα στηθεί ένα δέντρο αλληλεγγύης για να εκφραστούν τα μηνύματα της ελπίδας και της συμπόνιας, και να χρησιμεύσει ως ένα μνημείο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να φθάσουν στην ασφάλεια της Ευρώπης. Οι επισκέπτες του δέντρου της αλληλεγγύης θα κληθούν να γράψουν ένα μήνυμα ελπίδας, συμπόνιας και μνήμης. Το προσωπικό μήνυμα θα είναι γραμμένο σε ένα κομμάτι από τα πλαστικά φουσκωτά σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να περάσουν από την Τουρκία στην Λέσβο. Το κομμάτι του σκάφους θα κρεμαστεί στο δέντρο της αλληλεγγύης με μια κορδέλα.

* Από τις 16 Ιουνίου στο Καρά Τεπέ και τον Μόλυβο και το Κάστρο Μυτιλήνης στις 20 Ιουνίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Συναντώντας την Οδύσσεια» - μια συνεργασία καλλιτεχνών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που ταξιδεύουν μαζί για να παρουσιάσουν θεατρικά κείμενα. Το έργο συνδυάζει στοιχεία της Οδύσσειας, σύγχρονα θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και ιστορίες που συλλέγονται μέσω ανταλλαγών με τον τοπικό πληθυσμό.

* Τέλος η Βουλγάρα καλλιτέχνης Νόρα Άμποβα, θα παρουσιάσει το «Κρυφτό» - μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που δημιουργήθηκαν στη Λέσβο και είναι εμπνευσμένα από την προσφυγική κρίση του 2015 και του 2016. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης (αρχοντικό Χαλίμ Μπέη) στις 16 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, παρουσιάζοντας με αμερόληπτη ματιά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου. Τα έργα είναι γεμάτα ειρωνεία, αυτοκριτική αλλά και χιούμορ. Στο «Κρυφτό», η Άμποβα κάνει σχόλια πάνω στην κοινωνία μέσω της αντικατάστασης της ανθρώπινης μορφής με αυτή των ζώων - σε αυτή την περίπτωση, με τη χρήση της στρουθοκαμήλου .

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις