Πολιτική

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες τρομάζουν το Χρηματιστήριο


Τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών και της Deutsche Bank γίνονται τώρα καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στι αγορές, όπου κυριαρχεί ο φόβος ενός ντόμινο που θα σαρώσει τράπεζες και χρηματιστήρια, οδηγώντας σε παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σε ύφεση. Αναταράξεις σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που παραμένουν σε πτωτική τροχιά. Εμφανής η επίδραση στο ΧΑ, όπου οι τραπεζικές μετοχές "ρίχνονται στην πυρά" και έχουν χάσει ήδη έως και 60% από τα τέλη Μαίου.

Το σκηνικό χαμηλής ορατότητας που διαμορφώθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα διατηρείται και επιδεινώνεται. Ολα δείχνουν ότι το Brexit θα γίνει σε  βάθος χρόνου και ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα συνεχισθεί με την εφαρμογή ειδικής συμφωνίας.

Ομως στον ορίζοντα έχει εμφανισθεί μια νέα απειλή για τις αγορές την ευρωπαϊκή οικονομία: Τα προβλήματα  των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες θα χρειασθούν μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις για να μείνουν "ορθιες". Επί τάπητος τίθεται  τώρα και το ζήτημα ποιοί θα επωμισθούν το βάρος διάσωσης. Ο ευρωπαϊκός Κανονισμόος προβλέπει διάσωση με bail in, δηλαδή με επιβάρυνση των μετόχων και των ομολογιούχων - και αν αχρειασθούν επιπλέον κεφάλια, με κούρεμα καταθέσεων.

Οι τραπεζίτες και η ιταλική κυβέρνηση θέλουν τώρα να υπάρξει παρέκκλιση απο τον Κανονισμό και να δοθεί κρατικό χρήμα για τις διασώσεις. 

Παράλληλα, τα επερχόμενα stress test των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών  (Deutsche Bank, Credit Swisse, ισπανικές τράπεζες) αναμένεται να οδηγήσουν σε ανακεφαλαιοποιήσεις που δύσκολα θα καλυφθούν μόνο από ιδιωτικά κεφάλαια.

Εν μέσω τέτοιου αναβρασμού η BlackRock Inc. υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε underweight, με αρνητικές προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τον πρόεδρο της Societe Generale να υποστηρίζει ότι η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο  συσχετίζεται με την γερμανική αγορά – η οποία υποφέρει από την κακή μετοχική επίδοση της Deutsche bank που έχει χάσει πάνω από 1 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για την κεφαλαιακή της κατάσταση και έκθεση σε κινδύνους. Εκτός, όμως από την κακή εικόνα στην Ευρώπη, εγχωρίως οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς αυτά μπορεί να ανέλθουν έως και 120 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Στο δια ταύτα, οι αποτιμήσεις υποχωρούν καθώς  ουδείς επιθυμεί τη διακράτηση τίτλων με τοξικό ενεργητικό. Μεταφέρονται δε τα κεφάλαια σε τοποθετήσεις που επί του παρόντος εκλαμβάνονται ως ασφαλή καταφύγια (χαμηλότοκα ή αρνητικού επιτοκίου ομόλογα, χρυσός  και μετρητά μεταξύ άλλων).

Για το τραπεζικοκεντρικό και εξαιρετικά ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες. Ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων, έστω και αν το έργο των ανακεφαλαιοποιήσεων δεν το αφορά για φέτος ωθώντας το Γενικό Δείκτη προς τις 510 μονάδες,  όπου ενδεχομένως θα υπάρξει κάποια στήριξη.

Οι λοιποί μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι ανθίστανται καθώς κάποιοι  συνδέονται με εξαιρετικά ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη και κάποιοι με τα σενάρια διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων, αν και η ολοκλήρωση του deal του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco δεν επανατιμολογήθηκε από την αγορά ώστε να προσεγγιστεί η τιμή της συμφωνίας.

Όμως, αυτό θα προϋπόθετε την αναστολή της συμπόρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου με το γκρίζο ευρωπαϊκό περιβάλλον, στροφή που το πολλαπλά βεβαρημένο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας δεν τη δικαιολογεί, ενώ η ενδεχόμενη θετική αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο…

Τεχνική ανάλυση

Πολύ δύσκολα θα δρασκελίσει ο τραπεζικός δείκτης την επόμενη αντίσταση των 647-665 μονάδων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να υπάρξουν κάποιες αμυδρές ελπίδες ανάσχεσης της πτώσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο τραπεζικός δείκτης – αργά ή γρήγορα- να συνεχίσει την πτωτική του πορεία προς το τελευταίο προπύργιο των «ταύρων» την ζώνη στήριξης που εκτείνεται από το gap των 556 μονάδων μέχρι και εκείνο των 502 μονάδων. Αρνητικότατες εξελίξεις και στον Γενικό ∆είκτη που έχασε την στήριξη των 540 μονάδων και όπως όλα δείχνουν σκοπεύει να δοκιμάσει τις αντοχές των 519 και 512 μονάδων.

Σε χειρότερη μοίρα ο δείκτης FTSE25 καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στην στήριξη που του παρέχει ο βυθός της 27/6 , δηλαδή τις 1.385-1.371 μον. Ενδεχόμενη διάσπασή της θα παρασύρει στην δίνη της και τις μη τραπεζικές μετοχές , που έως τώρα είχαν μία αξιοπρεπή συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις