Πολιτική

Οι λόγοι της εναντίωσης του ΜέΡΑ25 στην ελληνογαλλική συμφωνία


Τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετο στην ελληνογαλλική συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, αναλύει με εκτενή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

'Άποψη του ΜέΡΑ25 είναι ότι «η γαλλική αμυντική βιομηχανία, μετά το κάζο της ακύρωσης από την Αυστραλία παραγγελίας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της συμφωνίας AUKUS, πήρε το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον να αποτανθεί στις πάντα πρόθυμες -συνθηκολογημένες- ελληνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν το δημόσιο χρέος, για να αγοράσουν όπλα έναντι προστασίας- όπου δήθεν προστασία η "Στρατηγική Εταιρική Σχέση"».

Όσον αφορά στο σκέλος της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, το ΜέΡΑ25 τονίζει ότι: «Σε αντίθεση με το αόριστο, γενικόλογο και ενταγμένο στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας άρθρο περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση "διαπιστωμένης από κοινού" ένοπλης επίθεσης στην επικράτεια μιας από τις δύο, το άρθρο 18, που είναι ιδιαίτερα σαφές στο μέρος "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ", αναφέρεται επί λέξει: Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να λάβει τις εξής μορφές... (ι) "Συμμετοχές σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ". Μα έχει η Ελλάδα συμφέροντα στο Σαχέλ; Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον προκάτοχό του Α. Τσίπρα, έχει. Κατά την υπογραφή της αγοράς και κατόπιν της δήθεν Στρατηγικής Εταιρικής Συμφωνίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα "γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στο Σαχέλ". Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Γαλλία λειτουργεί ξεκάθαρα ως μια νεο-αποικιοκρατική δύναμη στη Δυτική Αφρική, διεξάγοντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους ολέθρου και θανάτου».

Επίσης, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι στο μέρος με τίτλο "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ", γίνεται ξεκάθαρο το λεόντειο και εν πολλοίς περιπαικτικό για τη χώρα μας περιεχόμενο της εν λόγω αμυντικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν βιομηχανική εταιρική σχέση, κάθε φορά που αναζητούν εξοπλισμούς, μεταξύ ελληνικών και γαλλικών αμυντικών εταιρειών! Αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν εξαιρετικά αστείο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει σκόπιμα απαξιωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία έντεκα μνημονιακά χρόνια. Το να αναφέρονται "ελληνικές αμυντικές εταιρείες" αποτελεί εμπαιγμό της χώρας μας από μια δήθεν δύναμη, τη Γαλλία, η οποία απλώς έχει βρει έναν μπόσικο εταίρο για να τους πουλά όπλα και δήθεν προστασία!».

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει επίσης, ότι τον Ιανουάριο του 2022, η Γαλλία αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου στην ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και τον Απρίλιο η χώρα έχει και προεδρικές εκλογές. Είναι δεδομένο, σημειώνει, ότι «ο Μακρόν απλώς φροντίζει την -υπαρκτή- αμυντική βιομηχανία της χώρας του και φυσικά μεθοδεύει την επανεκλογή του, χωρίς να ενδιαφέρεται επ' ουδενί για τα ελληνικά συμφέροντα».

Επικριτικό είναι το ΜέΡΑ25 και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι: «Όσον αφορά τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ των Τσίπρα-Παππά - Δραγασάκη, έχει υιοθετήσει πλήρως το αφήγημα του εθνικιστικού μαξιμαλισμού. Θα καταψηφίσει μεν την αμυντική συμφωνία, αλλά μάλλον θα υπερψηφίσει, σίγουρα δεν θα καταψηφίσει πάντως, τις φρεγάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι ελεύθερος από αυταπάτες πλέον, αποδέχεται την κούρσα των εξοπλισμών, τις φερόμενες ως "προστάτιδες δυνάμεις" κλπ, αλλά, όπως και με τα μνημόνια, αυτός θα τα διαχειριζόταν λίγο καλύτερα! Εδώ βέβαια να τονίσουμε ότι στα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς ό,τι του έλεγαν οι σχετικές δυνάμεις, βλ. την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για μεταναστευτικό που μετέτρεψε την Ελλάδα σε buffer zone της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις