Όλο και περισσότεροι υπερ-πλούσιοι επενδυτές μεταφέρουν τον χρυσό τους, επιλέγοντας τη Σιγκαπούρη ως ασφαλές καταφύγιο, εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Λίγο έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό εξαόροφο συγκρότημα από όνυχα και ατσάλι, γνωστό ως “The Reserve”, το οποίο φυλάσσει χρυσό και ασήμι αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται ιδιωτικά θησαυροφυλάκια, αλλά και ένας πολυώροφος χώρος αποθήκευσης με χιλιάδες θυρίδες που φτάνουν σε ύψος τριών ορόφων.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της μονάδας, Gregor Gregersen, τον οποίο επικαλείται το CNBC, από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Απρίλιο, η ζήτηση για αποθήκευση πολύτιμων μετάλλων στις εγκαταστάσεις αυξήθηκε κατά 88% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2024.
Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις ράβδων χρυσού και ασημιού κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 200%.
Όπως σημείωσε ο Gregersen, «η τοποθέτηση φυσικού χρυσού σε μια ασφαλή δικαιοδοσία, όπως η Σιγκαπούρη, με αξιόπιστους συνεργάτες, εξελίσσεται σε κυρίαρχη τάση». Σχεδόν το 90% των νέων παραγγελιών προέρχεται από το εξωτερικό.
Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού τους τελευταίους μήνες,με διαδοχικά ιστορικά υψηλά, ενισχύει τη ζήτηση. Η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αβεβαιότητα λόγω των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και από τη μαζική ρευστοποίηση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων τον Απρίλιο.
Αν και η τιμή του χρυσού έχει αποκλιμακωθεί ελαφρώς μετά τη σχετική αποκλιμάκωση και στις εμπορικές σχέσεις Ουάσινγκτον–Πεκίνου, αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 5.000 δολάρια η ουγγιά το 2026. Προς το παρόν, ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 3.346,32 δολάρια η ουγγιά, κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Φυσικός χρυσός αντί για «χάρτινο»
Οι πολύ εύποροι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον φυσικό χρυσό, σε ράβδους, αντί για επενδύσεις σε «χάρτινο» (ουσιαστικά ηλεκτρονικό) χρυσό (όπως ETFs), θέλοντας να περιορίσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους όπως ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank το 2023 ενίσχυσε τη στροφή προς την κατοχή φυσικού χρυσού, ή ρητά καθορισμένων αποθεμάτων, καθώς πολλοί επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι ένα «χαρτί» ή μερίδιο σε ένα κοινόχρηστο απόθεμα μπορεί να αποδειχθεί επισφαλές αν η τράπεζα καταρρεύσει. Η κατοχή φυσικού χρυσού μειώνει αυτούς τους κινδύνους.
Έλλειψη εμπιστοσύνης σε τοπικές τράπεζες
Πλέον πολλοί επενδυτές δεν εμπιστεύονται το τραπεζικό σύστημα και αποφεύγουν να αποθηκεύουν τον χρυσό τους ακόμη και σε δεσμευμένες θυρίδες εντός τραπεζών. Πολίτες χωρών με εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Αλγερία, αποφεύγουν συνειδητά την αποθήκευση χρυσού σε τοπικές τράπεζες. Τον μεταφέρουν σε θυρίδες ασφαλείας κυρίως στη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και το Ντουμπάι.
Βέβαια, η αποθήκευση χρυσού σε θυρίδες δεν είναι ιδανική επιλογή για όσους επενδύουν βραχυπρόθεσμα, καθώς τα κόστη απόκτησης και μεταφοράς είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα του «χάρτινου» χρυσού.
Γιατί Σιγκαπούρη;
Η Σιγκαπούρη κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποκτώντας τη φήμη της «Γενεύης της Ανατολής» χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τη φιλική προς τις επιχειρήσεις νομοθεσία της. Επιπλέον, ο ρόλος της ως παγκόσμιου διαμετακομιστικού κόμβου καθιστά την αποθήκευση πολύτιμων μετάλλων πιο εύκολη και προσβάσιμη.
Όταν ένα μέρος λειτουργεί ως κόμβος μεταφορών, έχει λογική να στεγάζει και αποθήκες χρυσού. Μπορεί κάποιος να κάνει τραπεζικές συναλλαγές, να αποθηκεύσει τον χρυσό του και να τον παραλάβει γρήγορα. Εκεί είναι που η Ελβετία χάνει έδαφος.
Αν και το Ντουμπάι παραμένει ελκυστικός προορισμός, απαιτεί περισσότερο γραφειοκρατικό χειρισμό, γεγονός που αποθαρρύνει κάποιους επενδυτές.