Αγορές

Οι short "πληρώνουν τη νύφη", το χρηματιστήριο ανεβαίνει


Συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ δημιουργεί η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν αξιόλογα κέρδη, τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

 Η ανοδική δυναμική της αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες, καθώς οι επιθετικοί traders τρέχουν να κλείσουν short θέσεις με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, για να επανέλθουν νμε νέες ανοιχτές πωλήσεις μετά το κλείσιμο των Παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή.

 Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αξιόλογος τζίρος (92,8 εκατ. ευρώ συν 17,2 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων, που επιστρέφουν  ως αγοραστές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές,που κάλυψαν σχεδόν το 60%(!) του συνολικού τζίρου. Ωθηση στις μετοχές του κλάδου συνεχίζουν να δίνουν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου και συνιστούν τοποθετήσεις.

Κλίμα αναμονής και επιφυλακτικότητας επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι δείκτες κινούνται με οριακές μεταβολές, ενώ αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και τις παρενέργειες τους στο ευρωπαϊκό σύστημα. Εικόνα "άπνοιας" και σταθεροποίησης και στη Wall Street.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά την πορεία του ΧΑ, αναλυτές επισημαίνουν ότι με την πτώση των προηγούμενων ημερών δοκιμάστηκε και επιβεβαιώθηκε η στήριξη στην περιοχή των 1.395 μονάδων. Ο πήχυς της ανάκαμψης τοποθετείται τώρα στις 1.423 μονάδες, τις οποίες ο ΓΔ μπορεί να υπερβεί με ευκολία αν διατηρηθεί το θετικό κλίμα και να συναντήσει την επόμενη αντίσταση στις 1.433-1.437 μονάδες.

Σε περίπτωση αυξημένης μεταβλητότητας δεν αποκλείεται ο ΓΔ να δοκιμάσει πάλι τη στήριξη στις 1.395.

Ο  Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 1.422,32  μονάδες με άνοδο 1,30%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας+1,35% στις 1.423,05 μονάδες.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,18% κλείνοντας στις 3.436,5 μονάδες. Στο +0,91% ο δείκτης των mid caps
 Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε από -0,22% μέχρι +2,41% και έκλεισε με άνοδο 1,92%.

Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισε η Εθνική με +3,2%. Ακολούθησαν Alpha +1,6%, Πειραιώς +1,4%, Eurobank +1%, Optima +0,7%. Αμετάβλητες Τρ. Ελλάδος και Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Ελλάκτωρ με +5,1%, ενόψει επιστροφής κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση 20%(!!) επι της προηγούμενης τιμής κλεισίματος. Ακολούθησαν Τιτάν +3,5%, ΔΕΗ +3,1%, Cenergy +2,6%, Aegean +2,2%, Autohellas +2,1%, ΕλβάλΧαλκόρ +1,9%, ΕΛΠΕ και Jumbo +1,6%.

Με απώλειες μόνο οι Coca-Cola -0,6%,Βιοχάλκο -0,5% και ΟΠΑΠ -0,3%

.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα