Αγορές

Οι τράπεζες φρέναραν το χρηματιστήριο


Με τη σκυτάλη στα blue chips και τις τραπεζικές μετοχές να γυρίζουν πίσω - εν αναμονή γνωστοποίησης αρνητικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2020 - συνεχίζεται η αργή, βασανιστική πορεία των δεικτών του ΧΑ στην "κορυφογραμμή" των υψηλών 12μήνου, συντηρώντας τις προσδοκίες για έναν ακόμη γύρο ισχυρής ανάκαμψης. Εντονες διακυμάνσεις  και εναλλαγές προσήμου στη σημερινή συνεδρίαση, αυξημένος τζίρος, έντονη κινητικότητα σε κλάδους που βρίσκονται ξαφνικά στο επίκεντρο τη προσοχής λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ενδεικτικό της μεταβλητότητας που επικρατεί είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,41% και εν συνεχεία βυθίστηκε στο -4,43%(), ενώ ο ΓΔ κατέγραψε νέο υψηλό 12μήνου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και γύρισε καθοδικά στο κόκκινο,πριν τερματίσει με μικρά κέρδη.

 Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα οι ανακοινώσεις των τραπεζών για τα ετήσια αποτελέσματα της περυσινής χρήσης και του δ' τριμήνου, τα οποία θα εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική επίδραση στην αγορά και στις επιλογές πολλών χαρτοφυλακίων.

Επόμενος στόχος

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ προσέγγισε την τεχνικά κρίσιμη περιοχή αντίστασης στις 845 μονάδες. Η ανακοπή/επιβράδυνση της ανοδικής κίνησης  σ' αυτή περιοχή ήταν αναμενόμενη. Το στοίχημα τώρα είναι ανοιχτό για τη συνέχεια.

Επικρατέστερη σενάριο η συσσώρευση μεταξύ 845-832 μονάδων, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοδική ή καθοδική εκτόνωση πριν από το κλείσιμο των Παραγώγων την μεθεπόμενη Παρασκευή.

 Σε αισιόδοξες προβλέψεις για τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις συνηγορεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σήμερα ανοδικά (DAX +0,80%, ενώ στη Wall Street o Dow Jones κερδίζει αυτή την ώρα 1%.

Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, ενώ τα ελληνικά ενισχύθηκαν (οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν νωρίτερα περίπου κατά 3 μονάδες βάσης).

Προσδοκίες στο ΧΑ δημιουργεί και η αναμενόμενη σταδιακή άρση το επόμενο 15ήμερο πολλών περιοριστικών  μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων και στις μετακινήσεις. Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας συντηρούν πάντως την αβεβαιότητα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά θα αποκτήσει ισχυρότερη δυναμική, αν διασπασθεί τις επόμενες μέρες ανοδικά - και με σημαντικό τζίρο - η αντίσταση στις 845 μονάδες.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σήμερα μέχρι τις 843,33 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό +0,68%. Διολισθαίνοντας στη συνέχεια "έγραψε" χαμηλό -0,52% στις 833,29. Την τελευταία ώρα ανέκαμψε και τερμάτισε με κέρδη 0,42% στις 841,12 μονάδες.

 Κατά 0,48% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.021 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,41%.Στη συνέχεια διολισθαίνοντας σημείωσε χαμηλό ημέρας -4,43%.Τερμάτισε στο κόκκινο, με απώλειες 2,23%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4%, Alpha -3%, Eurobank -2,3%, Ελλάδος -2%, Εθνική -1,1%, Attica -0,9%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Ελλάκτωρ (+14,3%), που βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων στον κατασκευαστικό κλάδο.  Ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +5,5%, Jumbo +3,1%, ΟΠΑΠ +3%, Lamda +2,5%, ΟΛΠ +2%, ΟΤΕ +1,5%.

Στον αντίποδα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,1%, Aegean και Βιοχάλκο -0,9%, Φουρλής -0,5%, Coca-Cola -0,4%.

Στα mid caps Αβαξ +2,8%, Cenergy +1%, Παπουτσάνης +0,9%, Πλαίσιο _0,8%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Πλ. Θράκης -2,1%, Intracom και Ολυμπιακή Τεχνική -0,6%.

Διαβάστε επίσης