Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά οι καλλιεργητές κρόκου στην Κοζάνη, καθώς η παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος, η συγκομιδή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, «θα είναι ελάχιστα καλύτερη από τα προηγούμενα τρία χρόνια, αν και η ανθοφορία των λουλουδιών παραμένει μη ικανοποιητική».
Η συνολική παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον έναν τόνο, ενώ ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε ανησυχία για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας από αρκετούς παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.
Κλιματικές μεταβολές και επιπτώσεις στους βολβούς
Οι παρατεταμένες ξηρασίες του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανομβρίες του φθινοπώρου δημιουργούν συνθήκες στρες για το φυτό. «Οι βολβοί αδυνατίζουν και σταδιακά χάνονται. Πολλοί παραγωγοί βλέπουν νέα χωράφια τριών ή τεσσάρων ετών να χάνουν τους μισούς βολβούς, γεγονός που οδηγεί στην απογοήτευση και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Επίπονη συγκομιδή και έλλειψη εργατικών χεριών
Η συλλογή του κρόκου είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Οι εργάτες εργάζονται επί ώρες σκυμμένοι στο έδαφος, καθώς πρέπει να συλλέξουν τα λουλούδια μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες από την άνθιση, πριν μαραθούν οι πολύτιμοι στήμονες.
Για να παραχθεί μόλις ένα γραμμάριο κρόκου, απαιτούνται πάνω από 150 λουλούδια, ενώ για ένα κιλό χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη. Το ημερομίσθιο ανέρχεται σε περίπου 60 ευρώ (μαζί με εργόσημο).
Το εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, είναι περιορισμένο, εξαιτίας της δημογραφικής συρρίκνωσης και της απολιγνιτοποίησης, που οδήγησαν πολλές οικογένειες, κυρίως αλλοδαπών, να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Οικονομικά δεδομένα και νέες προοπτικές
Παρά τις δυσκολίες, η καλλιέργεια του κρόκου εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα στα περίπου 1.000 μέλη του Συνεταιρισμού. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ ανά κιλό.
Η οικονομική εικόνα του Συνεταιρισμού έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολόκληρη η παραγωγή διατίθεται πλέον τυποποιημένη, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Σημαντικές ποσότητες εξάγονται σε ΗΠΑ και Ελβετία, ενώ αυξάνονται τα έσοδα από τα ροφήματα κρόκου, τα οποία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει στην αγορά συμπλήρωμα διατροφής με κρόκο, το οποίο θα διατίθεται μέσω φαρμακείων.
Το πολύτιμο «χρυσάφι» της Κοζάνης
Ο κρόκος Κοζάνης συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, φημισμένος για το έντονο χρώμα, το άρωμα και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Παραμένει σύμβολο ποιότητας και τοπικής ταυτότητας για την περιοχή, αλλά και δείκτης των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή στη γεωργία της Δυτικής Μακεδονίας.