Ενώ λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από την εξειδίκευση, από το οικονομικό επιτελείο των μέτρων που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, άνοιξε συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.
Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ειδικά στην περίπτωση που η γεωπολιτική κρίση οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των τιμών ενέργειας μέσα στον χειμώνα.
Οπως επισημαίνουν, πριν ακόμη εξειδικευτούν και αποσαφηνιστούν όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με την ανάγκη για πρόσθετες παρεμβάσεις, καθώς η νέα εκτόξευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Mega News 104,6, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέφερε: «Στην προηγούμενη κρίση, από το 2022 μέχρι τώρα έχουν επιχειρηθεί διάφορα μέτρα και διάφορες παρεμβάσεις σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Ας δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και θα το αξιολογήσουμε. Αυτή τη στιγμή αυτό που μπορώ να πω είναι ότι καθημερινά παρακολουθούμε και ανησυχούμε για τις εξελίξεις.»
Στην ίδια συνέντευξη ο Στ. Παπασταύρου πρόσθεσε:
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οποτεδήποτε χρειάστηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει μπροστά, χωρίς όμως να αφήνει πίσω κάποιον, κανένα κομμάτι της κοινωνίας. Αυτή είναι η σημασία του να υπάρχει το δημοσιονομικό πλεόνασμα: Να μπορούμε όποτε χρειάζεται να παρεμβαίνουμε.
» Δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να σας πω αν θα υπάρξει παρέμβαση. Αυτό όμως που δείχνει και η σημερινή εξέλιξη είναι πόσο βραχύβιο αλλά και αναγκαίο είναι το κομμάτι το επιδοματικό. Πόσο σημαντικό είναι για την πατρίδα μας διαχρονικά να έχει μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που θα περιορίζουν, θα μειώνουν, να εξαφανίσουν δεν γίνεται, την ενεργειακή εξάρτηση από άλλες χώρες».
Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυρ. Πιερρακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του:
«Ο δημοσιονομικός χώρος είναι δεδομένος. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οποτεδήποτε υφίσταται ένα πρόβλημα, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Άρα, αυτό μπορείτε να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Άλλωστε, οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες, προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε έκτακτο ζήτημα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ληφθούν στις αρχές του 2027 νέα μέτρα στήριξης κρίσιμων εκλογικά κοινωνικών ομάδων, όπως οι συνταξιούχοι, εφόσον από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2026 εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Γ.Δ.