Το πρόγραμμα λιτότητας της γαλλικής οικονομίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Μπαϊρού, με αναφορές στην Ελλάδα.
Τα μέτρα εμπεριέουν πάγωμα των κρατικών δαπανών, κατάργηση δύο επίσημων αργιών, και μείωση των κοινωνικών παροχών, ενώ θα προσπαθήσει να κρατήσει το δημόσιο έλλειμμα που ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ το 2024 και ένα δημόσιο χρέος που φτάνει το 114% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, ο Μπαϊρού επέλεξε να αναφερθεί ρητά στην ελληνική κρίση, τονίζοντας: "Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα οδηγήθηκε υπό διεθνή κηδεμονία τη δεκαετία του 2010, αφότου κατέρρευσε υπό το βάρος του χρέους της. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο".
Το πρόγραμμα Μπαϊρού περιλαμβάνει μείωση του χρέους μέσω περιορισμού των δαπανών και ενίσχυση της παραγωγής μέσω αλλαγών στην εργασία και τη φορολογία. Στη εξιδεικευση των παραπάνω γίνεται λόγος για πάγωμα κρατικών δαπανών για το 2026 (σε σχέση με το 2025), με εξαίρεση τις στρατιωτικές και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, κατάργηση 3.000 θέσεων στο Δημόσιο, μηδενικές αυξήσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και εξοικονόμηση 21 δισ. ευρώ συνολικά το 2026, και 7 δισ. ευρώ επιπλέον από πάγωμα κοινωνικών παροχών και της φορολογικής κλίμακας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρότεινε κατάργηση δύο αργιών για ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι "έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη", ενώ δήλωσε ότι κάθε δευτερόλεπτο το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ. Κλείνοντας, ανέφερε ότι θα ζητηθεί ειδική συνεισφορά από τους πλουσιότερους, επισημαίνοντας πως "η προσπάθεια πρέπει να είναι δίκαιη: λίγα από αυτούς που έχουν λίγα και περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα".