Οικονομία

Νέοι, πλούσιοι και... απαισιόδοξοι Κινέζοι. Αλλά με μεγαλύτερη διάθεση για διεθνή ταξίδια


Προτιμούν να δαπανήσουν για εμπειρίες, παρά για ακριβά αντικείμενα

Η απαισιοδοξία για την οικονομία στην Κίνα έχει επιστρέψει σε επίπεδα που θυμίζουν την εποχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Oliver Wyman. Το 22% των εύπορων πολιτών δήλωσε αρνητικό για την πορεία της οικονομίας τον Μάιο του 2025, ελαφρώς πάνω από το 21% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2022, λίγο πριν η κυβέρνηση εγκαταλείψει τη στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στον Covid-19.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την πενταετία εμφανίζονται σημαντικά πιο αρνητικές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2022. «Πρόκειται για μια βαθιά μετατόπιση στη νοοτροπία των καταναλωτών», δήλωσε η Imke Wouters, partner στην Oliver Wyman. Όταν κάποιος αισθάνεται οικονομική ανασφάλεια, αυτό επηρεάζει άμεσα τις καταναλωτικές του συνήθειες.

Η έρευνα κάλυψε 2.000 νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα άνω των 30.000 γιουάν (περίπου $4.180) και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 27 Μαΐου. Παρότι η ομάδα-στόχος αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, τα ευρήματα είναι ενδεικτικά της ψυχολογίας των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Πιο πιεσμένοι οι νέοι, στις μεγάλες πόλεις

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι νέοι (18-28 ετών) που ζουν στις μεγάλες πόλεις, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εμπιστοσύνης από τον Απρίλιο ως τον Μάιο του 2025.

Οι λίγο μεγαλύτερες ηλικίες (29-44 ετών) παραμένουν πιο αισιόδοξες, κυρίως λόγω μεγαλύτερης συσσωρευμένης περιουσίας και εργασιακής σταθερότητας.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή από τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο δείκτης είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 85 μονάδων. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, τον Μάιο καταγράφηκε μόλις στο 88.

Ταξίδια αντί για πολυτελή προϊόντα

Παρά την απαισιοδοξία, οι εύποροι Κινέζοι στρέφονται ξανά στα διεθνή ταξίδια, συχνά ως «αντιστάθμισμα» στην οικονομική και ψυχολογική πίεση. Πολλοί προτιμούν να δαπανήσουν για εμπειρίες παρά για ακριβά αντικείμενα.

Η Oliver Wyman εκτιμά ότι το 37% των ευπόρων Κινέζων θα ταξιδέψει φέτος στο εξωτερικό, ποσοστό που υπερβαίνει το προ πανδημίας επίπεδο του 2019 (32%). Ήδη, το 27% έχει ταξιδέψει διεθνώς, ενώ ένα επιπλέον 10% αναμένεται να το κάνει εντός του έτους.

Ωστόσο, δεν επιστρέφουν μαζικά σε παραδοσιακούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ. Αντίθετα, προτιμούν πιο κοντινές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Μαλαισία, με τις αφίξεις να έχουν ήδη επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα