Τα θολά σημεία της επιβολής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής σε μια σειρά συναλλαγών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, αποσαφηνίζει νέα εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθώς σχεδόν μετά από ένα χρόνο όταν από την 1η/12/2024 αντικατέστησε το χαρτόσημο, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στην αγορά.
Αφορά εκατοντάδες συναλλαγές μεταξύ των οποίων είναι τα ενοίκια, τα δάνεια, συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων, σε καταθέσεις ή αναλήψεις από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων κ.λπ. πλην όμως δεν είχαν αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα και δεν ήταν σαφές που επιβάλλεται και πού όχι.
Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι το Τέλος επιβάλλεται με συντελεστές ύψους 3,60%, 2,4% και 1,2% σε συναλλαγές/πράξεις, είτε αυτές καταρτίζονται εντύπως, είτε ηλεκτρονικά, είτε αποδεικνύονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Τα μισθώματα ακινήτων βαρύνονται με Τέλος 3,60%, αλλά μόνο οι επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων, ενώ εξαιρούνται τα ενοίκια των κατοικιών.
Στην περίπτωση πάντως που καταβλήθηκε χαρτόσημο εκ παραδρομής, σε συναλλαγή που απαλλάσσεται ή καταβλήθηκε υψηλότερο, σε σχέση με το προβλεπόμενο, καθορίζεται διαδικασία επιστροφής του.
Τραπεζικές συναλλαγές
Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι στις τραπεζικές συναλλαγές το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής επιβάλλεται:
- Σε δάνεια, έντοκα και άτοκα,
- Σε πιστώσεις κάθε είδους, εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες και
- Σε πράξεις μετατροπής του συνόλου ανεξόφλητης οφειλής που απορρέει από δανειακή σύμβαση (κεφάλαιο και τόκοι) σε νέο δάνειο, εφόσον το αρχικό δάνειο δεν είχε υπαχθεί σε Τέλος ή είχε νόμιμα απαλλαγεί από αυτό και υπολογίζεται σε ολόκληρο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών δηλαδή κεφαλαίου, τόκων και τυχόν εξόδων που κεφαλαιοποιούνται.
- Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης συμβατικών τόκων, αυτοί υπάγονται σε Τέλος αφού συνιστούν πλέον μέρος ενός νέου κεφαλαίου.
- Επί δανείου μεταξύ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι η χορήγηση αφορά αποκλειστικά σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή όταν τουλάχιστον ένας από τους συναλλασσόμενους είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, ο συντελεστής ορίζεται σε 2,40%.
- Σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων των δανείων μεταξύ συναλλασσόμενων που είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά το δάνειο δεν χορηγείται για τους σκοπούς της δραστηριότητας αυτής, εφαρμόζεται συντελεστής 3,60%.
- Για δάνειο μεταξύ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι η χορήγηση αφορά αποκλειστικά σκοπούς που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, 2,40%.
- Για δάνειο με τουλάχιστον έναν από τους συναλλασσόμενους να είναι κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, 2,40%.
- Για δάνειο με το Δημόσιο ή φορέα της γενικής κυβέρνησης με κεφαλαιουχική ή προσωπική εταιρεία που συστάθηκε στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, 2,40%.
- Για δάνειο μεταξύ ιδιωτών, 3,60%.
- Για δάνειο μεταξύ ΝΠΔΔ ή μεταξύ Δημοσίου και ΝΠΔΔ, 3,60%.
- Για δάνειο ιδιώτη με ΝΠΔΔ, 3,60%.
- Για δάνειο αστικής μη κερδοσκοπικής με ιδιώτη ή με άλλη αστική μη κερδοσκοπική, 3,60%.
- Για δάνειο μεταξύ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και η χορήγηση δεν σχετίζεται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, 3,60%.
- Για τον υπολογισμό του Τέλους επί των καταθέσεων και αναλήψεων εφαρμόζεται συντελεστής 1,20% εφόσον πρόκειται για κεφαλαιουχικές ή προσωπικές εταιρείες που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, με βάση την οικεία καταχώριση στα προβλεπόμενα λογιστικά αρχεία που τηρεί το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα και 3,60% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.
Οι απαλλαγές
Από το Τέλος απαλλάσσονται τα δάνεια, έντοκα και άτοκα, οι πιστώσεις κάθε είδους εξομοιούμενες με δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και οι πράξεις μετατροπής ανεξόφλητης οφειλής στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- όταν δανειστής ή οφειλέτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή ίδρυμα πληρωμών ή ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος ή διαχειριστής πιστώσεων που αδειοδοτείται ή εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή καταλαμβάνει και τις ενέγγυες πιστώσεις.
- όταν πρόκειται για ομολογιακό δάνειο.
- όταν δανειστής είναι αλλοδαπή τράπεζα
- όταν ο λήπτης του δανείου είναι νομικό πρόσωπο και το κεφάλαιο ή οι τμηματικές απολήψεις που συνιστούν τη χρηματική παροχή του δανείου είναι καταβλητέα σε μόνιμη εγκατάστασή του στην αλλοδαπή, και η συναλλαγή συνδέεται με τη δραστηριότητα της μόνιμης αυτής εγκατάστασης.
- όταν ο λήπτης του δανείου ή ο δικαιούχος της ενίσχυσης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου το δάνειο ή η ενίσχυση έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο προγραμμάτων ή δράσεων του καταστατικού της Εταιρείας «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Ανώνυμη Εταιρεία».
Οι εξαιρέσεις
Εξαιρούνται από το Τέλος μεταξύ άλλων συναλλαγές όπως:
- το χρησιδάνειο,
- το στοιχείο παράδοσης κτισμάτων,
- η εκχώρηση οικοδομικής άδειας,
- η σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων,
- οι ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων,
- η κράτηση τελών χαρτοσήμου στην περίπτωση κατάπτωσης π.χ. τραπεζικής εγγύησης υπερ Ελληνικού Δημοσίου ή τρίτου,
- τα πάγια τέλη χαρτοσήμου σε ορισμένες διοικητικές πράξεις, όπως άδεια γάμου και άδειες ασκήσεως επαγγέλματος,
- οι συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 2,40% ή 3,60% επί των κρατήσεων που αφορούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή το Δημόσιο, όπως χαρτόσημο επί κρατήσεων υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων και υπέρ της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).
- οι συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων, καθώς από 01/12/2024 εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φ.Π.Α..
- τα δάνεια όταν το ποσό του Τέλους που προκύπτει είναι άνω των 150.000 ευρώ ανά δάνειο.
- οι τρεχούμενοι δοσοληπτικοί λογαριασμοί όταν το ποσό του Τέλους που προκύπτει είναι άνω των 150.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος και για το ποσό του Τέλους που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.