Πολιτική

Οικονόμου: Οι μεταμεσονύχτιοι περιορισμοί δεν πρόσφεραν στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας


"Η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει τόπο κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις τοποθεσίες που θα περιλαμβάνει η νέα αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή συνεντεύξεις των υπουργών άμυνας και εξωτερικών στον τύπο το Σαββατοκύριακο.

«Τα δύο υπουργεία είναι απολύτως συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα και αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης», απάντησε ο κ. Οικονόμου. Παράλληλα επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τόπο κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, αναφέρθηκε στην αυξημένη σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη αλλά και στην αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά.

Για τη μεταναστευτική πολιτική και από ποιους η χώρα δέχεται οργανωμένη επίθεση επειδή φυλάει τα σύνορά της όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας είναι αποτελεσματική, αυστηρή και δίκαιη.

«Σεβόμαστε τους κανόνες που διέπουν τα μέτρα διαχείρισης αυτής της κατάστασης», συνέχισε και υπογράμμισε πως η κατάσταση δεν έχει σχέση με αυτό που συνέβη το 2015.

Δυσαρεστημένοι, είπε, είναι αρκετοί. «Μπορώ να φανταστώ αυτούς που εμπορεύονται ανθρώπινα όνειρα και ζωές ή διάφορους άλλους που έχοντας συναντήσει τη νόμιμη αντίδραση της Πολιτείας δεν βλέπουν να υλοποιούνται τα όνειρά τους», πρόσθεσε και τόνισε: «Η χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο διαχειρίζοντας το θέμα με σωστό τρόπο. Δεν επιτρέπουμε να δημιουργηθούν συνθήκες χάους».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία μπορεί να ανακηρύξει μόνη της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία σε πείσμα με ό,τι ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο και υπογράμμισε πως η χώρα μας επιμένει σε αυτά που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας αναδεικνύοντας την προκλητικότητα και την παραβατικότητας της γειτονικής χώρας παντού. «Όντας σε εγρήγορση και ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε όλα τα επίπεδα ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Δήλωσε επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός πάντα συζητά και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή μας.

Σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Β. Εύβοια και δηλώσεις του κ. Λέκκα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάει στοχευμένα και όχι με ολιστικό σχέδιο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αναφέρθηκε στις στοχευμένες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση «σε χρόνο που δεν έχει σχέση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν».

«Πάντοτε σε συνεννόηση με τους ειδικούς κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», πρόσθεσε και σημείωσε: «Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε καλύτερα, να δίνουμε την μάχη την ώρα της εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες».

Απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα με τον ίδιο ρυθμό που γίνονται στην Εύβοια. «Κάνουμε αγώνα με το χρόνο για να αντιμετωπίσουμε και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές όλης της χώρας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία 'Αννα. Φροντίζουμε και εκεί που έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση εξαιτίας ακραίων φαινομένων και πυρκαγιών να λαμβάνουμε μέτρα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση δήλωσε πως είναι πρωτόγνωρη και πως «αν η κρίση είναι δυναμική, δυναμική θα είναι η και η πολιτική μας και σε ότι αφορά παρεμβάσεις και σε πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να αναλάβει δράση η Ευρώπη».

Σε ερώτηση αν ο προϋπολογισμός δεν θα περιέχει φοροελαφρύνσεις απάντησε: «Θα περιμένουμε τον προϋπολογισμό και θα δούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση του κ. Σταϊκούρα ότι για οποιαδήποτε άλλη παροχή θα πρέπει στο εξής να γίνουν περικοπές από αλλού, απάντησε ότι «επιδιώκουμε να πετύχουμε τους στόχους έτσι κι αλλιώς» και τόνισε πως αυτή την ενεργειακή κρίση δεν μπορούσε κανείς να την προβλέψει πριν από 4-5 μήνες. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες δεν είναι ανεξάντλητες. Όσο δυναμικό είναι το φαινόμενο των ανατιμήσεων, άλλο τόσο δυναμική θα είναι και η πολιτική μας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών δήλωσε πως αν υπάρχει ένα μήνυμα είναι ότι 6.100 σχολικές μονάδες έχουν ήδη προχωρήσει στην αξιολόγηση παρά τις προσπάθειες ορισμένων να τη δυναμιτίσουν. «Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η αξιολόγηση», υπογράμμισε.

Για την πανδημία και την εικόνα σε κλειστούς χώρους, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει και πως παραμένουν οι συστάσεις να είμαστε προσεκτικοί.

Είπε επίσης ότι οι εμβολιασμένοι δικαιούνται να επιστρέψουν στην κανονικότητα πλήρως και πως τα μέτρα των μεταμεσονύχτιων περιορισμών δεν πρόσφεραν και πολλά στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Για τις ουρές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από φοιτητές για την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του τεστ, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στην απαίτηση των φοιτητών για δια ζώσης εκπαίδευση» και πως υψηλά ποσοστά εμβολιασμού τους δείχνουν και την πρόθεση και την βούλησή τους να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο όπως πρέπει.

Για όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις με αφορμή την παραίτηση του Σ. Κουρτς στην Αυστρία, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η καλύτερη απάντηση είναι να συγκρίνεις τις δημοσκοπήσεις με τα αποτελέσματα των εκλογών. «Αν θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για στημένες δημοσκοπήσεις να συμβουλευτούν συγκεκριμένες εφημερίδες και να ανατρέξουν και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αν σε κάτι μοιάζει, είναι με αυτό που περιέγραψα και σε μια συζήτηση για βοσκοτόπια και όχι για 1 αλλά για 3 εκ. ευρώ που κάποιοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν για να στήσουν κανάλια και εφημερίδες. Περί αυτού πρόκειται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης μετά από σχετική ερώτηση πως αν υπάρξει επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα «θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Επίσης για τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι είχαν μια συζήτηση στο σύνηθες πλαίσιο όταν ο πρωθυπουργός υποδέχεται ξένους ηγέτες και δεν έχει να προσθέσει κάτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις