Πολιτική

ΟΟΣΑ: Στην Ελλάδα δεν αξιοποιείται η επιστημονική έρευνα


Παρά τις δύσκολες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες, η Ελλάδα επιχειρεί να τονώσει την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή καινοτομίας, εφαρμόζοντας έναεπταετές πρόγραμμα βασισμένο στη «στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης». Σταδιακά οι δαπάνες  για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 0,67% το 2008 σε 0,96% το 2015). Εντούτους η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης των ανεπτυγμένων χωρών.

Αυτά επισημαίνονται στην ετήσια έκθεση του για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, όπου παρατίθενται στοιχεία και εκτιμήσεις για τις επιδόσεις πολλών χωρών στον τομέα έρευνας-αναπτυξης-καινοτομίας και τη σύνδεση του με την εκπαίδευση.

Η έκθεση αναφέρει ότι «αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα  είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα. Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν προσπαθούν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους». 

 

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ο επιχειρηματικός τομέας έχει χαμηλές επιδόσεις σε δραστηριότητες R&D» και ότι «η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για R&D». 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα στερείται διεθνώς κορυφαίων ιδιωτών επενδυτών σε R&D και ότι γενικότερα οι ελληνικές εταιρείες δεν διακρίνονται για την καινοτομία τους. Παράλληλα επισημαίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της καινοτομίας με διάφορες πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις