Επιχειρήσεις

OTE: Ισχυρή άνοδος σε έσοδα και EBITDA το 2022- Μέρισμα €0,5765 ανά μετοχή


Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας τα οικονομικά μεγέθη του 2022-Αυξημένο κατά 3,3% θα είναι το μέρισμα που θα αποδοθεί το 2023

Ισχυρή ανάπτυξη ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το 2022, με αύξηση 3,6% στα έσοδα και 4,0% στο προσαρμοσμένο EBITDA (AL).
 
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, τα έσοδα και η κερδοφορία στην Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ισχυρές ήταν και οι ελεύθερες ταμειακές ροές, αυξημένες κατά 23,8% στα 597,1 εκατ. ευρώ. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 638,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΤΕ ΑΕ στις 22 Φεβρουαρίου αναθεώρησε την Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία σκοπεύει να καταβάλει στους μετόχους, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και Προγραμμάτων Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών, το 70%-100% των ετήσιων καθαρών ελεύθερων ταμειακών ροών. Για το 2023, η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους θα ανέλθει σε περίπου 425 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 250 εκατ. ευρώ (0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3%), και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου ΟΤΕ , τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 885,4 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα 813,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT, ενώ και η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 3,2%, στα 331,8 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 5,5%, κυρίως λόγω μείωσης των εσόδων από υπηρεσίες φωνής. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 3,0% στο τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες περιαγωγής κατέγραψαν ένα ακόμα θετικό τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο έτους κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ, αυξημένα κατά 48% σε σχέση με το 2021, ενώ ξεπέρασαν και τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, κατά πάνω από 20%.
 
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 726,7 εκατ. ευρώ μειωμένος  κατά 7,0% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2021, και αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL). Ο ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης των συνδρομητών οπτικής ίνας (FTTx), κατά 26,1% σε ετήσια βάση, με 18 χιλιάδες καθαρές προσθήκες στο τρίμηνο. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες άγγιξε το 44% των συνδέσεων οπτικών ινών στο τέλος του Δ' τριμήνου 2022. Στο τρίμηνο οι πελάτες FTTH κατέγραψαν αύξηση ρεκόρ, κατά 27 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αγγίζει τους 137 χιλιάδες. Το συνολικό ποσοστό διείσδυσης στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε σε 16% στο τέλος του έτους από 11% ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη του FTTH για να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διαμορφώθηκαν σε 643 χιλιάδες, αυξημένοι κατά 3,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία. Οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τα 7,4 εκατ., αυξημένοι κατά 3,8% στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του, υπερβαίνοντας μάλιστα τον φιλόδοξο στόχο για πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το 90% για το τέλος του 2023.
 
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ο ΟΤΕ προχώρησε στο λανσάρισμα εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, του «payzy by COSMOTE». Η νέα υπηρεσία κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά, με το συνολικό αριθμό των χρηστών να υπερβαίνει ήδη τους 94 χιλιάδες.

Τσαμάζ: Ο όμιλος πέτυχε τους στόχους που έθεσε

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε: «Ο Όμιλος ΟΤΕ σημείωσε ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων, κατά την οποία πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Στην Ελλάδα, το 2022, τόσο τα έσοδα, όσο και η κερδοφορία, αυξήθηκαν κατά περίπου 4%, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Παρότι η αβεβαιότητα αυξάνεται λόγω της μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, και ο ανταγωνισμός εντείνεται, έχουμε όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά, αξιοποιώντας την υπεροχή των δικτύων, των υπηρεσιών και της μάρκας μας». Και πρόσθεσε:«Θα διατηρήσουμε τις επενδύσεις μας σε υψηλά επίπεδα για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει όσον αφορά στην κάλυψη FTTH και 5G, και θα συνεχίσουμε τη δραστηριοποίησή μας σε νέες αγορές, όπως αυτή των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα από την πλατφόρμα payzy, αλλά και της online παραγγελίας φαγητού με το BOX. Τέλος, στο πλαίσιο της Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων μας, αυξάνουμε το μέρισμα ανά μετοχή, και δεσμευόμαστε σε ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών».  

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΟΤΕ